Penge- og kjærlighetssuksess på Historisk museum

Stemningen var løssluppen og latteren satt løst under den første kulturelle torsdagskvelden på Historisk museum. Over hundre møtte opp for å høre om penger og kjærlighet.

KJÆRLIGHETENS HISTORIE: – De første myntene så dagens lys på kysten av Lilleasia omkring 625 før Kristus, fortalte myntekspert Svein Gullbekk, og påpekte at det derimot ikke finnes noen tidsalder før kjærligheten.  Alle menneskehetens opphavsmyter inkluderer former for kjærlighet.

Det begynte veldig trist med historien om lille Jenny Eveline som døde av bronkitt bare to år gammel, mens faren Karl Marx fordypet seg i teorier om penger i stedet for å tjene dem, og moren trodde at datteren kunne vært reddet om familien bare hadde hatt litt mer penger.

Så ble det lystigere og lystigere etter hvert som foreleser og numismatiker Svein Gullbekk beveget seg ut langt ut over det han omtalte som sine komfortsoner.  En numismatiker er riktignok ekspert på mynter, men hva er kjærlighet?

Det handlet om de gamle grekernes syn på kjærlighet, om Thomas Malthus som mente samleie burde være et privilegium for de velhavende og om kjærlighetssyke handelsreisende på bar. Det siste har å gjøre med at Svein Gullbekk har en fortid som bartender.

Det handlet også om prevensjonens betydning for kvinnefrigjøringen, om mangelsen på referanser til kjærlighet både i grunnloven og menneskerettighetene og om seksualundervisning uten følelser (les Trekant).

Utenfor komfortsonen

Og publikum lot seg rive med. En av damene ville vite mer om bordellpollettene som ble brukt i romertiden. Sannsynligvis ble disse laget fordi det var forbudt å ta med mynter med bilder av keiseren inn på bordellene. 

En av de besøkende etterlyste Arne Garborgs dikt om penger, og fikk umiddelbar respons fra en dame som reiste seg opp og deklamerte.

En av herrene lurte på om ordningen med kveg som medgift er opprinnelsen til uttrykket «å bytte kveg for verre naut».  «Den som gifter seg utelukkende for penger, fortjener hver eneste øre» bemerket en annen.

Stemningen var høy og latteren satt løst, og Gullbekk ble oppfordret til å holde mange foredrag utenfor sin komfortsone i framtiden.

Men foredraget om penger og kjærlighet var egentlig ikke begynnelsen. Det begynte med en liten konsert i museets vakre foaje med tenoren Ola Marius Ryan og pianisten Monica Tomescu-Rohde. Museumsdirektør Rane Willerslev snakket deretter litt om bygningens særegne arkitektur som skapte rabalder da Historisk museum ble åpnet for publikum i 1904.

Uformelt treffested for kulturinteresserte

Blant de frammøtte var May Boutangshe, som fortalte at hun til daglig jobber med tørre ting som tall og regnskap, men alltid har vært veldig interessert i historie.

– Dette var både interessant og underholdende, mente hun.  

En annen som var strålende fornøyd var informasjonsmedarbeider Ellen Semb.

– Dette er det morsomste jeg har vært med på i museet. Det er fantastisk at det kom så mange, erklærte hun etterpå.

Arrangementet var det første i en serie kulturarrangementer under headingen Henrik Bull inviterer som museet arrangerer fem torsdager i vår. Tanken er i følge Semb, at folk skal kunne komme etter jobb for å få en dose kultur og litt forfriskninger i en uformell setting, kanskje som et lite vorspiel før de går ut for å spise middag.

Inngangsbilletten på to hundre kroner, inkluderer også forfriskninger som serveres før og innimellom de kulturelle innslagene.

Neste arrangement blir torsdag 1. mars kl. 16.30, og da skal det handle om kjærlighet, medfølelse og lyst på øya Toga i Polynesia.

Av Grethe Tidemann
Publisert 3. feb. 2012 13:51 - Sist endret 3. feb. 2012 14:07
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere