Vil ha Gahr Støre på banen

Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) mener utenriksministeren må engasjere seg for at russiske myndigheter skal utlevere forskningsmaterialet de har beslaglagt. Forblir saken uløst frykter han det kan true nordområdesamarbeidet, skriver På Høyden.  

SPØR GAHR STØRE: Stortingsrepresentant Henning Warloe (H) har sendt et spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre om han kan hjelpe til med å løse saken om forskningsmaterialet som ble beslaglagt i Russland.

Foto: Ola Sæther

 

– Jeg ble ganske paff da jeg leste saken, sier Henning Warloe (H), medlem i Stortingets Kirke-, utdannings- og forskningskomité.

Saken han snakker om er forskningsdata og –utstyr som er blitt beslaglagt av russiske myndigheter og stemplet som statshemmeligheter, som På Høyden skrev om tidligere i uken. Både utstyr og data ble beslaglagt av den russiske marinen etter et på forhånd godkjent forskningstokt i 2007 og 2008. Siden har det beslaglagte materialet vært i varetekt hos Havforskningsinstituttet i Murmansk (PINRO). PINROs forskningsdirektør tviler på at data og utstyr noen gang blir utlevert.

Skal opp i spørretimen
I går skrev På Høyden at Fiskeri- og kystdepartementet skal engasjere seg i saken for å forsøke å få utstyret utlevert. Men det er ikke nok, mener Henning Warloe.

– Jeg har sendt et spørsmål til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), sier høyrerepresentanten.

– Spørsmålet er om han kan hjelpe til med å løse denne saken slik at den ikke legger hindringer for slikt samarbeid i fremtiden, fortsetter han.

Spørsmålet vil bli besvart enten 1. eller 8. februar, avhengig av hvilke statsråder som møter i Stortingets spørretime. Det er heller ikke sikkert at det er utenriksministeren som kommer til å svare på spørsmålet fra Warloe.

– Det kan være han lar forskningsminister Tora Aasland (SV) eller fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) svare. Men jeg valgte å gå til topps med spørsmålet, jeg tror det må finnes en løsning på denne saken i en eller annen from for utenrikspolitisk dialog. Gahr Støre er høyest på rangstigen. Til slutt tror jeg dette krever at utenriksministeren engasjerer seg, uansett hvilket departement saken sorteres under, sier Warloe.

Truer nordområdesamarbeidet
Warloe beskriver saken som «helt uakseptabel».

– Ikke bare er det verdifullt utstyr og datamateriale som er beslaglagt, en risikerer også å ødelegge for slikt samarbeid i fremtiden, sier Warloe.

Forskere knyttet til prosjektet har sagt at de ikke vil inngå samarbeid i den russiske delen av Barentshavet igjen. Det forstår Warloe godt, men han håper at utenriksminister Gahr Støre velger å engasjere seg i saken.

I november 2011 ble Melding til Stortinget 7 (2011–2012), «Nordområdene – visjon og virkemidler», lagt frem. Der står det blant annet at «[r]egjeringen ønsker i tiden fremover å gjøre en spesiell innsats for å fremme forskning og utdanning med relevans for utviklingen av samarbeidet mellom kunnskapsinstitusjoner i nord og russiske institusjoner».

– Gahr Støre er jo personlig sterkt engasjert i nordområdesatsingene. Mitt håp er at han vil se at dette blir en verkende byll i denne typen forskningssamarbeid som kan sparke ben under mulighetene til å få til noe tilsvarende senere. Vi må nesten forvente at forskning i nordområdene kan gjøres uten at det oppstår slike situasjoner.

– Vi kan ikke finne oss i at dette skjer og at det går mange år før saken løses, så dette er en måte å prøve å få fortgang i saken på. Det er på tide å se om vi kan få noe action, sier Warloe.

Det lyktes ikke På Høyden å få kommentarer fra utenriksministeren torsdag.


 

Emneord: Forskningssamarbeid, Russland, Internasjonalisering Av Fredrik Mandal i På Høyden
Publisert 20. jan. 2012 16:43 - Sist endret 20. jan. 2012 16:52
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere