Folkelig feiring av UiO 200 år

– Vi har møtt mye engasjement og kjærlighet til universitetet som vi håper at enda flere vil ta del i, sier prosjektdirektør for UiO 200 Inger Stray Lien. I dag lanseres jubileumsprogrammet.  

IKKE PLASS TIL ALT: – Mye mer kommer til å skje i løpet av året enn det vi har fått plass til i dette lommeprogrammet, sier UiO 200-direktør Inger Stray Lien. Hun oppfordrer alle interesserte til å følge med på jubileet både på UiOs nettsider og på Facebook.  

Foto: Ola Sæther

UiOs 200-årsjubileum nærmer seg med stormskritt, og i dag lanserer jubileumssekretariatet sitt foreløpige program for året.

– Det blir ikke så mye pomp og prakt. Programmet er ganske folkelig, og det meste er åpent for alle, sier prosjektdirektør for UiO 200 Inger Stray Lien.

UiO 200 har tre visjoner for jubileet i 2011: ”Norge skal vite at UiO jubilerer”, ”Oslo skal merke det” og ”UiO skal benytte anledningen”. Alle tre burde dekkes godt med det nye programmet. Her finnes en lang rekke konserter, utstillinger, teaterforestillinger, debatter, konferanser, markeringer og festivaler. I tillegg skal Universitetsplassen vise seg fram for hele verden under ski-VM, en tikroning med universitetsmotiv kommer til våren, og skoleelever i alle aldre skal i løpet av året på ulike måter få stifte bekjentskap med UiO.

Når et større publikum

Under jubileumsåret vil UiO i langt større grad enn vanlig samarbeide med kulturaktører utenfor universitetet. Både ved Riksteatret, Det Norske Teatret og en rekke Oslo-museer skal kunnskap om UiOs historie og aktuell forskning spres. Stray Lien trekker spesielt fram dramatiseringen av Arne Garborgs roman Bondestudentar på Det Norske Teatret og Munch-museets utstilling Veien til aulaen. Munchs laboratorium. Fordelene med slike samarbeid er flere, forklarer hun:

– I tillegg til at vi kommer i kontakt med kjernepublikumet til samarbeidsinstitusjonene oppnår vi også en svært høy kvalitet på arrangementene.

Det er for øvrig ikke bare UiO som jubilerer til neste år. UNESCO har valgt 2011 til Kjemiens år, og året har også fått navnet Nansen-Amundsen-året, til fremme av norsk polarhistorie. UiOs jubileumsprogram er inspirert av begge. Til Nansens 150-årsdag i september kommer for eksempel den internasjonale vandreutstillingen Arven etter Nansen til Oslo. Utstillingen vektlegger Nansen som vitenskapsmann:

– Ikke alle vet at han var professor ved UiO, eller at han også ble valgt som rektor her, rett nok uten å tiltre, sier Stray Lien.

Forskningstorg for voksne

Det har vært et uttalt ønske at jubileet skal bidra til å fremme UiOs omdømme i samfunnet. Prosjektdirektøren håper det også vil bidra til å skape mer samhold internt på universitetet:

– Vi feirer 200 år med fantastisk historie. I arbeidet med programmet har vi møtt mye engasjement og kjærlighet til universitetet, som vi håper at enda flere vil ta del i, oppfordrer hun.
For å bidra til samhold innad har jubileumssekretariatet bevisst vektlagt tverrfaglighet og samarbeid på tvers av institutter.

Tverrfaglig blir det blant annet på fire store lørdagssatsinger, som forhåpentligvis vil trekke så mange som 4–5000 mennesker hver. Disse har fått tidsriktige tema som klima, mangfoldssamfunnet, digitalisering og menneskekroppen. Lørdag 21. mai arrangeres den første, og Stray Lien beskriver arrangementene som en form for forskningstorg for voksne.

– Her blir det forskningsformidling på kraftfulle endringsområder i samfunnet for et vitebegjærlig, voksent publikum, reklamerer hun.

– Hvert lørdagsarrangement skal ha 30–40 forskjellige aktiviteter på dagtid, og så avsluttes det hele med en debatt i Chateau Neuf. Kanskje kommer det noen stjerner også!

De lange linjene i historien

Den som kikker litt i jubileumsprogrammet, vil raskt se at flere av arrangementene der er ting som også arrangeres til vanlig. Som Lunsj med kultur, utdelinger av ulike priser og Frokost med Bernt.

– Det foregår masse flott i et vanlig UiO-år. Og det er ingen grunn til å sette alt dette på sidelinja i et jubileumsår, poengterer Stray Lien. På de såkalte ”Jubileumsfrokost med Bernt” vil diskusjonene som tas opp, dessuten dreie seg om tema som er aktuelle for jubileumsåret, forklarer hun.

Det har også vært et poeng i seg selv å formidle de lange linjene i UiOs historie gjennom programmet. Blant annet markeres 25-årsjubileet for Faglig-pedagogisk dag, og 65-årsjubileet til Den internasjonale sommerskolen.

Det er for øvrig mye som ikke har fått plass i det lille, røde programmet.

– Først og fremst er programmet vi lanserer i dag, ment som en teaser til folk her på universitetet. Det er mye mer som kommer til å skje i løpet av året, og det er umulig å få med alt i dette lommeprogrammet. Konferanser som pågår, har vi for eksempel bare merket med en ”K”, sier prosjektdirektøren, og oppfordrer alle til også å følge med på UiOs nettsider og Facebooksiden til UiO 200.

 

Emneord: Forskningsformidling, Universitetshistorie Av Helene Lindqvist
Publisert 17. nov. 2010 11:18 - Sist endret 18. nov. 2010 11:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere