- En verdig prisvinner

- Liu Xiaobo (bildet) er en verdig prisvinner. Tildelingen går inn i en lang tradisjon som komiteen har for å hedre og støtte forkjempere for sivile og politiske rettigheter. Det sier direktør Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo i ei pressemelding. I dag ble Liu Xiabo tildelt Nobels fredspris.

VERDIG VINNER: - Liu Xiaobo (bildet) er en verdig prisvinner, sier direktør Nils Butenschøn ved Norsk senter for menneskerettigheter ved UiO.

Foto: Voice of America, Wikipedia

- Tiltalen og dommen mot Liu Xiaobo viser dessverre at menneskerettighetsforsvarere i Kina fortsatt mangler rettssikkerhet, påpeker Nils Butenschøn. Dommen mot ham kaster skygge over myndighetenes selvpålagte arbeid for å ”respektere og verne om menneskerettighetene”, slik det ble lovet da Kina undertegnet Konvensjonen om sivile og politiske rettigheter i 1998 og da dette prinsippet ble skrevet inn i den kinesiske grunnloven i 2004.

Akademiker og aktivist

Liu er en akademiker som gjennom hele sitt liv har fremmet menneskerettigheter med ikke-voldelige midler. I Kina er det forbundet med risiko å være menneskerettighetsforkjemper. Dette er blitt påtalt ved flere anledninger i FNs menneskerettighetsorganer, og FNs høykommissær for menneskerettigheter har kritisert dommen mot Liu i sterke ordelag.

Liu ble kjent utenfor Kina i 2008 da han sammen med over 300 andre kinesere i desember 2008 publiserte Charter 08, et manifest som krevde politiske reformer og respekt for menneskerettighetene i Kina.

Fortsatt behov for samarbeid med kinesiske institusjoner

- Det at Charter 08 ble til og gjort offentlig viser at menneskerettighetene står mer sentralt i kinesisk offentlighet enn tidligere, sier Butenschøn.

- Men vi ser også at åpen kritikk av det politiske systemet ikke tolereres. Det er derfor fortsatt behov for aktivt samarbeid med kinesiske institusjoner for å fremme menneskerettighetene i et land som rommer en femtedel av verdens befolkning og som er i rivende økonomisk utvikling, sier Butenschøn. - Kinas undertegning av FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter forplikter. Årets nobelpris er et sterkt signal fra det internasjonale samfunnet om at omverdenen nå forventer at landets sterke økonomiske utvikling følges opp med en styrking av sivile og politiske rettigheter.

Emneord: Kina, Menneskerettar
Publisert 8. okt. 2010 11:13 - Sist endret 8. okt. 2010 15:45
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere