Viser hele Ida for første gang i Norge

De to delene av primatfossilet "Ida" skal for alle første gang vises samtidig i Norge. Det skjer i Naturhistorisk museum lørdag 4. september klokka 12.00, skriver museet i ei pressemelding.

FØRSTE UTSTILLING: Åpningen av fjorårets utstilling av primatfossilet Ida. Nå får folk anledning til å se Idas andre side samme sted.

Foto: Yngve Vogt

Da blir også de to delene av fjorårets mest omtalte fossil stilt ut sammen for første gang i Norge. Den originale A-platen som eies av Naturhistorisk museum og avstøpningen av B-platen.

Originalen til B-platen er fortsatt i museet i Wyoming.

Hvordan

- ”Ida” ble funnet i Messel-gruven like ved Frankfurt og var bevart i oljerik skifer, et steinslag som lett deler seg lagvis. Under utgravningen ble fossilet splittet i to, forklarer Jørn H. Hurum ved Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo.

Den høyre og best bevarte siden var skjult for omverdenen helt fram til mai 2009. Den venstre sida var preparert og solgt til et privat museum i Wyoming i 1991. Men de fikk ikke det de betalte for.

Forfalsking avslørt

Under prepareringen av B-platen ble deler av fossilet forfalsket slik at det skulle se mer komplett ut, kanskje med den mer komplette platen som modell. Forfalskningen ble avslørt av Jens L. Franzen i 2000, forteller Hurum.

Franzen er tilknytt Senckenberg-museet i Frankfurt. Ved samme museum arbeider også Jörg Habersetzer. De er begge medforfattere på den vitskapelige artikkelen om ”Ida”.

Og nå, for første gang i Norge, skal publikum få se både Idas høyre og venstre side.
 

Emneord: Forskningsformidling, Naturhistorisk museum
Publisert 1. sep. 2010 09:17 - Sist endret 1. sep. 2010 09:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere