Kong Harald deler ut Kavliprisen

Kong Harald vil overrekke Kavliprisen til de åtte prisvinnerne innen astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap i Oslo konserthus tirsdag 7. september kl 14.00. Prisseremonien vil bli ledet av Åse Kleveland og den amerikanske skuespilleren Alan Alda, melder Vitenskapsakademiet.

PRISUTDELER: Kong Harald vil overrekke Kavliprisen i Oslo konserthus tirsdag 7. september klokken 14.00.

Foto: Cathrine Wessel, Det Kongelige Hoff

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland er vert for regjeringens bankett i Oslo rådhus samme kveld.

Men Kavliprisarrangementene starter allerede mandag 6. september med symposier innen hvert av de tre fagområdene. Videre skal forfatteren Bill Bryson holde to forelesninger, først på Universitetet i Oslo og deretter på Litteraturhuset.

Kavli Science Forum

Nytt i år er Kavli Prize Science Forum som samler forskningsledere fra Amerika, Asia og Europa til debatt om internasjonalt forskningssamarbeid. Utenriksminister Jonas Gahr Støre holder åpningstalen. John P. Holdren, president Obamas forskningsrådgiver og Ernst-Ludwig Winnaker, den første generalsekretæren i European Research Council, er hovedtalere. Kavli Prize Science Forum arrangeres mandag 6. september i Universitetets Gamle festsal.

Prisseremonien i Oslo konserthus 7. september er en hyllest til de åtte prisvinnerne fra USA, Tyskland og Storbritannia. De tre komitélederne vil introdusere prisvinnerne; Oddbjørn Engvold i astrofysikk, Arne Skjeltorp i nanovitenskap og Jon Storm-Mathisen i nevrovitenskap. Jerry Nelson, Ray Wilson og Roger Angel deler Kavliprisen i astrofysikk. Donald M. Eigler og Nadrian Seeman får Kavliprisen i nanovitenskap, mens Thomas Südhof, Richard Scheller og James Rothman får Kavliprisen i nevrovitenskap. Prisen er på 1 million dollar innen hvert av de tre fagområdene. I tillegg mottar hver av prisvinnerne en gullmedalje og et diplom.

Onsdag 8. september skal vinnerne holde sine prisforelesninger på Universitetet i Oslo.

Onsdag kveld og hele torsdag 9. september er det Kavliprisarrangementer i Trondheim og Tromsø der henholdsvis NTNU og Universitetet i Tromsø er hovedarrangører.

Kavliprisen er et samarbeid mellom Det Norske Videnskaps-Akademi, Kavli Foundation og Kunnskapsdepartementet.

Det Norske Videnskaps-Akademi oppnevner priskomiteene og står for utvelgelsen av prisvinnerne. Kavliprisen deles ut annethvert år, første gang var i 2008.

 

Emneord: Priser, Videnskaps-Akademiet
Publisert 2. sep. 2010 16:58 - Sist endret 3. sep. 2010 10:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere