Jobber i kreftfremkallende gass

 En ny måling viser ekstreme forekomster av den kreftfremkallende gassen radon på Naturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo, skriver studentavisa Universitas.

Det finnes store mengder av den kreftfremkallende, radioaktive gassen radon i flere av bygningene på Naturhistorisk museum (NHM) ved Universitetet i Oslo (UiO), ifølge målinger gjort før sommeren.

Statens strålevern anbefaler å iverksette tiltak hvis radonverdiene overskrider 100 Bq/m3. Den høyeste målingen på NHM, som ble gjort i spiserommet i driftsbygningen, var på over 9000 Bq/m3.

Arbeidstilsynet reagerer sterkt på de høye forekomstene av radon, og mener at UiO bryter arbeidsmiljøloven.

– Arbeidsgiver skal sørge for at arbeidstaker har et fullt forsvarlig arbeidsmiljø. Her har man latt folk jobbe under høy radoneksponering. Det er et ganske grovt brudd på arbeidsmiljøloven, sier sjefsingeniør i Arbeidstilsynet, Arnfinn Ruud

– UiO bryter loven

Ruud forteller at han kommer til å ta opp saken i Arbeidstilsynet, og at de kommer til å følge opp dette videre.

– Her må arbeidstaker gjøre noe. Man kan ikke sette arbeidstakere i disse rommene. Jo høyere radoneksponering, desto høyere sjanse for å få lungekreft, sier Ruud.

Norge er blant de landene i verden med mest radon i inneluften. Men radonverdier på flere tusen er ekstremt og forekommer veldig sjelden, ifølge Statens strålevern.

Ekstra farlig for røykere

– Hvis man oppholder seg der i korte tidsperioder, er ikke helserisikoen så stor. Men det kan gi betydelig økt risiko for lungekreft hvis man oppholder seg der over lang tid i mange år. Særlig for røykere, sier Anne Liv Rudjord, seksjonssjef i Statens strålevern.

Etter røyking er radon den vanligste årsaken til lungekreft, ifølge Helse- og omsorgsdepartementet.

– Man regner med at det forekommer cirka 300 lungekreftsdødsfall ekstra i året i Norge på grunn av radon, sier Jan Vilhelm Bakke, overlege i Arbeidstilsynet.

Han påpeker at risikoen for å få lungekreft likevel er lav hvis man ikke røyker. 

Bekymrede ansatte

Flere av de ansatte Universitas har vært i kontakt med, er engstelige for radonstrålingen. Enkelte ansatte i seksjon for Botanisk hage måtte flytte ut av kontorene sine da det ble kjent at de var mye radongass i bygningen.

– Vi er absolutt bekymret. Det er høye verdier og mye høyere enn det som anbefales, sier leder i seksjon for Botanisk hage ved NHM, Brita Stedje.

En ansatt Universitas var i kontakt med var tydelig opprørt, og føler seg svært utrygg som følge av de høye radonforekomstene. Vedkommende ville ikke stå frem i avisen.

Les hele saken i Universitas.

Emneord: Arbeidsmiljø, Naturhistorisk museum
Publisert 8. sep. 2010 11:10 - Sist endret 8. sep. 2010 11:25
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere