Mest positive til forskningssamarbeid i Europa

Nordmenn er svært positive til europeisk forskningssamarbeid, viser en meningsmåling. Vi er jevnt over mer positive til slikt samarbeid enn innbyggerne i EU-landene, melder Forskningsrådet på sine nettsider. - EU-forskningen gir stor anerkjennelse, konstaterer forsker Aris Kaloudis ved NIFU-STEP.

PRAGMATISKE: - Nordmenn er pragmatiske og skiller klart mellom politikk og sak i EU-sammenheng, sier forsker Aris Kaloudis ved NIFU STEP. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Hele 82 prosent av de norske respondentene mener at europeisk forskningssamarbeid og forskningssamarbeid finansiert av EU vil bli mer viktig i årene fremover.

På Island er det til sammenlikning kun 61 prosent som mener dette, viser meningsmålingen som nylig er gjennomført av Eurobarometer, skriver Forskningsrådet.

Kvalitetsstempel

- Nordmenn er pragmatiske og skiller klart mellom politikk og sak i EU-sammenheng. Selv om mange ikke vil at Norge skal bli EU-medlem, ser de klart verdien av europeisk og internasjonalt forskningssamarbeid, sier forsker Aris Kaloudis ved NIFU- STEP.

Han tror de fleste nordmenn har et positivt inntrykk av internasjonalt forskningssamarbeid.

- Forskere må gjennom et trangt nåløye for å få midler gjennom EU-systemet og dette gir forskningen stor anerkjennelse, mener Kaloudis.

Nødvendig forskning

Nordmenn er i hovedtrekk noe mer positive til europeisk forskningssamarbeid enn våre EU-naboland Sverige og Danmark.
Sammenlignet med europeiske land var det i meningsmålingen høyest prosentandel nordmenn som sa seg uenige i påstanden: ”Europeisk forskningssamarbeid og EU-finansiert forskning er ikke nødvendig”.
80 prosent av de norske respondentene var uenige i dette.

I Sverige og Danmark var henholdsvis 71 og 70 prosent uenige i utsagnet.

Sterk tro på internasjonalt samarbeid

Målingen viser også at nordmenn er de som klart er mest positive til å styrke forskningssamarbeidet mellom EU og andre land.

Hele 86 prosent av de norske mener det er viktig med økt samarbeid mellom europeiske forskere og forskere fra andre industrialiserte land som USA.

Nordmenn er også de som er synes det er viktigst at europeiske forskere samarbeider mer med forskere fra India og Kina (87 prosent mener dette er viktig) og med forskere fra fattige land (84 prosent).

 

Emneord: Forskningspolitikk, Internasjonalisering, EU
Publisert 12. aug. 2010 15:16 - Sist endret 12. aug. 2010 15:38
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere