Klimadialog med Bolivias president

– Vi har to muligheter: vi kan redde kapitalismen, eller vi kan redde Moder Jord, sa Bolivias president Evo Morales da han møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til samtale på Blindern torsdag.

POPULÆR GJEST: Bolivias president Evo Morales ble møtt med jubel og applaus da han gjestet Universitetet i Oslo torsdag. På bildet hilses han og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim velkommen utenfor Georg Sverdrups hus.  

Foto: Ola Sæther

– Det er viktig å drøfte årsakene til klimaendringene, og ikke bare virkningene.

Det konstaterte Bolivias president Evo Morales da han møtte miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til klimadialog på Universitetet i Oslo torsdag.

Flere hundre tilhørere hadde møtt opp i Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus for å høre de to snakke rundt temaet ”Visjoner om løsninger på klimakrisen”.

Både Morales og Solheim ble av arrangørene Norsk nettverk for Latin-Amerika-forskning (NorLARNet) og Senter for utvikling og miljø (SUM) introdusert som politikere som har utmerket seg i sitt arbeid for en bærekraftig utvikling.

– Ikke alle ønsker å endre livsstil

– De industrialiserte landene må endre sin levemåte og gi avkall på luksusen. Men ikke alle land ønsker å endre livsstil. Og hvordan kan vi overtale dem, for eksempel USA, som ikke engang har ratifisert Kyoto-protokollen, til å endre holdning? undret Morales.

Selv ga han uttrykk for at i-landene må forplikte seg til en utslippsreduksjon på 50 prosent, og en stabilisering av den globale temperaturøkningen på 1 grader celcius.

– Men ansvaret ligger ikke bare på de utviklede landene alene, fortsatte presidenten:

– Alle land, også Bolivia, må forvalte ressursene på en slik måte at det ikke belaster miljøet.

– Vi må forsvare Moder Jord

Flere ganger presiserte Morales at vi ikke bare skal løse klimautfordringene for menneskenes skyld, men også for planetens.

– Vi må forsvare Moder Jords rettigheter. Hvis ikke blir det heller ikke riktig å snakke om menneskerettigheter, mente han.

– Nå har vi to muligheter: vi kan redde kapitalismen, eller vi kan redde Moder Jord, fastslo presidenten.

Del av en trend

Erik Solheim åpnet med å erklære at Norge stiller seg solidarisk med det nye Bolivia under Morales’ ledelse.

– At Morales vant presidentvalget i 2005, er veldig stort, og en del av en trend i Latin-Amerika der også kvinner og urfolk begynner å få maktposisjoner, poengterte han.

Ministeren trakk også fram klimakonferansen Bolivia arrangerte i Cochabamba i april, der over 35 000 representanter for folkelige bevegelser deltok. Konferansen var blant annet et resultat av misnøye med klimatoppmøtet i København i desember 2009, der Morales opplevde å få liten oppmerksomhet om sine krav.

– Må stå opp tidlig

Utfordringen for de fattige landene er å bringe millioner av mennesker ut av fattigdom på en miljøvennlig måte, påpekte Solheim videre.

– Og hvordan kan to små land som Bolivia og Norge bidra her? Da må vi få med oss land som Kina, India og USA.

– Den som vil forandre verden, må dessuten stå tidlig opp om morgenen, spøkte miljøvernministeren. 

Du kan se hele opptaket fra møtet med Bolivias president Evo Morales og miljøvernminister Erik Solheim på nettsidene til Nettverket for Latin-Amerikaforskning i Norge (NorLARNet).

Emneord: Miljøforskning, SUM, Utviklingsland, Latin-Amerika Av Helene Lindqvist
Publisert 20. mai 2010 14:19 - Sist endret 27. mai 2010 14:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere