UiO opprettar Frode Olsgards HMS-pris

Universitetet i Oslo opprettar ein HMS-pris som skal bera Frode Olsgards namn. Det kunngjorde universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i minnetalen ho heldt i biologiprofessor Frode Olsgards bisetjing i dag. Olsgard døydde 19. april av lungekreft som han hadde fått etter å ha pusta inn giftig formalingass under laboratoriearbeid ved UiO.  

HEIDRA MED HMS-PRIS: UiO heidrar avdøde biologiprofessor Frode Olsgard med å lata ein ny HMS-pris bera namnet hans.

Foto: Biologisk institutt, UiO

I fjor sommar stod Frode Olsgard fram i Dagbladet og fortalde om korleis han som biologiforskar hadde anda inn formalingass i laboratorium med dårleg ventilasjon på Universitetet i Oslo. Det var grunnen til at han som ikkje-røykar hadde utvikla lungekreft og truleg ikkje hadde lenge igjen å leva. Han viste til at han i 30 år hadde kjempa for å betra utluftinga i laboratoria og betra arbeidsmiljøet til dei som jobba der. Diverre hadde ikkje kampen ført fram.

HMS-pris

Den 19. april døydde 53 år gamle Frode Olsgard av sjukdomen. Han blei bisett i Haslum krematorium store kapell i ettermiddag. I minneseremonien fortalde universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe at UiO skal oppretta ein HMS-pris i Frode Olsgards namn for å heidra han og det arbeidet han har gjort for å få UiO til å betra tryggleiken ved laboratoria.

Her fylgjer minnetalen som universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe heldt under bisetjinga av Frode Olsgard i ettermiddag:

Minneord over Frode Olsgard

"Frode Olsgard var et begavet menneske som studerte og forsket ved Universitetet i Oslo gjennom mange år, og det er med stor sorg vi nå tar det siste farvel.

Som forsker i marin biologi og professor i biologi var han kjent for å være grundig, kvalitetsbevisst og nytenkende. Han skrev en rekke artikler i internasjonale tidsskrifter om bunndyrøkologi og forurensningsbiologi. Han studerte dyregrupper som forekommer i sedimenter på havbunnen, i første rekke børstemarker, og han hadde prosjekter og interessante ideer helt til det siste.

Frode hadde ikke bare et godt hode. Han hadde også et stort hjerte for menneskene rundt seg, og var kjent for å være en varm og engasjert person, som fikk mange venner på sin vei.
Som universitetsdirektør møtte jeg ham for første gang i februar i fjor. Det skulle bli starten på en rekke møter med alvorlig innhold, møter jeg likevel så frem til, fordi samtalene var givende.

Frode var en person som det var lett å bli glad i, og jeg ble fra første stund imponert over ham. Han var alvorlig syk og gikk til cellegiftbehandling, men han var livsglad og med en smittende latter, samtidig som han realistisk erkjente utgangen.
Frode hadde stor kjærlighet til livet, familien, faget og universitetet, og størst av alt var kjærligheten til sin kone Kristin, og barna Viktor og Simona.

Jeg har lært mye av Frode. Han var så engasjert! Jeg ble mektig overrasket over at det bare på bunnen av indre Oslofjord er over ett tusen arter av børstemark. Vi hadde planer om en tokt på fjorden denne våren, i universitetets feltfartøy. Han ville vise oss det yrende livet på havbunnen.

Vi hadde også mye alvorlig å snakke om: Både sykdom og laboratoriesikkerhet.

Frode var genuint opptatt av at studenter og ansatte skulle jobbe under forsvarlige arbeidsforhold. Han ønsket at Universitetet i Oslo måtte ta et ordentlig grep om laboratoriesikkerheten. Dette gjorde han i en situasjon der han stadig ble sykere.
Dette har vi på universitetet tatt på største alvor. Frode har bidratt til at vi har intensivert arbeidet for HMS generelt og laboratoriesikkerheten spesielt. Hans bortgang har gått sterkt innpå meg og mine kolleger.

Jeg beundret Frode i kampen mot kreften og i kampen for helse, miljø og sikkerhet. Han var reflektert og fokusert.

Universitetet i Oslo ønsker å hedre Frode Olsgards minne ved å opprette en årlig HMS-pris som skal bære hans navn.

Jeg og svært mange ved Universitetet i Oslo er takknemlig for å ha blitt kjent med Frode Olsgard. Han er savnet blant oss og den nærmeste familie er i våre tanker. Jeg lyser fred over hans minne."


 

Emneord: Arbeidsmiljø, Biologisk institutt Av Martin Toft
Publisert 29. apr. 2010 13:33 - Sist endra 29. apr. 2010 13:47
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere