Solbilder imponerer forskere

Solsatellitten Solar Dynamics Observatory (SDO) sender fantastiske bilder tilbake til forskerne. De første ble publisert av NASA sent i går kveld. Institutt for teoretisk astrofysikk ved UiO er deltager i denne satellitten, skriver UiO i ei pressemelding.  (Foto: SDO/NASA)

IMPONERENDE: Forskere lot seg imponere av bildene solsatellitten SDO hadde tatt av  det indre av sola.

Foto: SDO/NASA


Det var den 11. februar i år den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA sendte opp sin hittil mest avanserte solsatellitt i en geostasjonær bane. Etter drøye to måneders uttesting ble satellittens data i går endelig klar for visning.

Solsatellitten (SDO) vil generere enorme mengder data. Høyoppløsningsbilder vil bli tatt hvert tiende sekund gjennom hele satellittens planlagte femårige levetid.

Disse bildene har flere bildeelementer (piksler) enn bildene fra noen tidligere solsatellitt, konkret vil det si 10 ganger flere enn på HDTV.

Avdekker solas indre

Hensikten med SDO er å avdekke prosesser inne i selve sola, på soloverflaten og langt ut i koronaen; prosesser som skaper endringer i solens utstråling. Slike endringer er kilden til såkalt romvær. De er opphav til mange viktige fenomener på jorden, som f.eks. nordlys, og ikke minst fenomener som kan påvirke og forstyrre menneskelige aktiviteter som satellittbaner, strømnett, GPS og telekommunikasjon, skriver instituttet på sine nettsider.

Solens variabilitet er også en viktig ingrediens i forståelsen av jordens klimavariasjoner.

Bidrag fra ITAs solfysikkgruppe

SDO er et NASA-prosjekt, men utvalgte forskere fra hele verden bidrar. I Norge er to av Institutt for teoretisk astrofysikks professorer; Mats Carlsson og Viggo Hansteen medarbeidere på “Atmospheric Imaging Assembly” AIA-eksperimentet. Instituttets solfysikkgruppe, som ledes av prof. Mats Carlsson, er et av toppforskningsmiljøene ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet. Det ble nylig utpekt som en forskningsgruppe med fremragende kvalitet av en internasjonal evaluering av norsk fysikkforskning.

– Ny innsikt

– Dette er noe av det flotteste jeg har sett. Jeg er sikker på at AIAs bilder og filmer vil gi oss ny innsikt i solens virkemåte, sier Viggo Hansteen, som har vært på besøk i USA under uttestingsfasen.

Mats Carlsson er noe mer avventende

– Jeg tror disse filmene er såpass kompliserte at vi vil måtte bruke numeriske simuleringer for å forstå hva som foregår, men jeg skal innrømme at det er vakkert å se på.

Nå håper begge to at de skal finne nok tid i en travel forsknings- og undervisningshverdag til å yte disse nye dataene full rettferdighet.

– Vi håper at dette satelitteksperimentet får såpass oppmerksomhet at vi får tilgang på ivrige og dyktige nye studenter, avlutter de begge.

De første bildene fra solsatellitten kan du se på NASAs nettsider, men også andre nettsider bringer bildene som solsatellitten har tatt.  Dette er den første  av dem.

Les også mer på nettsidene til Institutt for teoretisk astrofysikk.
 

Emneord: Solobservatoriet, Naturfag, Romfart
Publisert 22. apr. 2010 20:29 - Sist endret 22. apr. 2010 20:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere