Vil utsette verdens største eksperiment

CERN-fysikerne vil stanse Large Hadron Collider i et helt år for å forbedre deler av anlegget, før de skrur opp til maks energi. Dermed vil ikke akseleratoren kjøre på full guffe før tidligst om to år, skriver forskning.no.  

VIL UTSETTE EKSPERIMENT: Det er under jorda ved CERNs hovedkvarter utenfor Geneve, eksperimentet med Large Hadron Collider skal foregå. Dette er Globen, som er kjennemerket til CERN. (Arkivfoto)

Foto: Ola Sæther

Hvis den nye planen blir stående, vil man ikke sende partkkelstråler gjennom akseleratoren ved atomfysikksenteret ved Genève med maksenergien 14 TeV (teraelektronvolt) før tidligst i 2013.

CERN-fysikere som var samlet i Chamonix i januar, kom sammen fram til beslutningen, etter å ha gått gjennom sikkerhetsanalyser basert på høstens kjøringer i akseleratoren.De vil nå øke energitilførselen til halv styrke (7 TeV) fra påske, og sende partikkelstråler i akseleratoren kontinuerlig i ett til to år, før man vil skru av anlegget og begynne oppgraderingen.

– Noe av dette har man forutsett – man har visst at man måtte fikse opp litt før man kunne kjøre maks energi. Det har blitt enda klarere når vi har kjørt maskinen i høst, sier Bjørn Samset, partikkelfysiker ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo.
Sammen med flere partikkelfysikere ved Universitetet i Oslo, jobber han i prosjektet ATLAS, som er en av detektorene til Large Hadron Collider.

Planen ved årsskiftet var å sette opp energitilførselen til 7 TeV, og direkte opp til 10 TeV. Denne planen er nå altså endret.
 

Emneord: Naturfag, Fysikk, Forskningssamarbeid
Publisert 11. mars 2010 10:25 - Sist endret 11. mars 2010 11:23

Hei Uniforum,

LHC er ikke utsatt - den er jo endelig i gang!

Etter 20 års planlegging og bygging får vi om få uker de første kollisjonene ved en energi som er 3.5 ganger høyere enn noen gang tidligere - og innen sommeren forventer vi å ha ny og spennede fysikk å vise frem. Så skal maskinen kjøre i nesten to år uten stans, ut 2011, før vi har lagt inn en teknisk stopp på 12 måneder.

Denne "utsettelsen" er helt vanlig i driften av en akselerator av denne typen - ting blir slitt og må oppgraderes innimellom.

Ellers er innholdet både her og på forskning.no helt riktig, men å si at vi har utsatt noe blir galt.

For å sitere CERNs generaldirektør i en pressemelding for noen dager siden: "All this makes now a very good time to be a particle physicist, and in particular a student of particle physics." (http://press.web.cern.ch/press/lhc-first-physics/msg-dg-100309/) Jeg kan bekrefte dette - LHC er i toppform, og det er fantastisk gøy å gjøre partikkelfysikk i 2010. Vi gleder oss til å kunne presentere resultater til sommeren.

mvh

--Bjørn Samset

bjornhs@uio.no - 12. mars 2010 09:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere