Strålekollisjon i Large Hadron Collider

Kollisjonsforsøket med Large Hadron Collider ved CERN starter nå klokka 13.00 etter at det tidligere ble meldt om at eksperimentet var utsatt til  klokka 11 i formiddag. Grunnen er at forskerne ikke kunne finne strålen. – Det er helt vanlig, og slike ting skjer hele tida, sier UiO-forsker Bjørn Samset til Dagbladet.

ENORME: Det er enorme dimensjonar over akseleratoren Large Hadron Collider.

Foto: Maximilien Brice, CERN, Geneva

Kollisjonsforsøket i LHC er utsatt etter en alarm i sikkerhetssystemet. Problemet er ikke kritisk, og vil bli rettet opp innen et nytt forsøk klokka 13.00

– Det jobbes hardt med strålen. De har mistet den et par ganger, sier partikkel- og CERN-fysiker Bjørn Samset til Dagbladet.

– Tar ingen sjanser

En lang rekke faktorer må klaffe helt perfekt flere tusen ganger i sekundet for at LHC skal kunne gjennomføre eksperimentet. Ved den minste antydning til feil dumpes derfor strålen på en sikker måte, sier Samset.

– Det er helt vanlig, og slike ting skjer hele tida. Det er fryktelig store mengder energi i strålen, og det kan lett kan ødelegge elektronikken om det dumpes feil. Derfor tar de ikke sjanser, sier Samset, og er optimistisk til at kollisjonene vil finne sted i dag.

Kan ta tid

I går presiserte CERNs generaldirektør Rolf Heuer i ei melding på Forskningsrådets nettsider at LHC ikke er en maskin der man bare skrur på knappen.

– Jeg må få minne om at dette er de første forsøkene på å få til en kollisjon. Det kan ta timer eller dager å få det til, sier han.

Forrige gang CERN startet en ny akselerator var i 1989. Da tok det tre dager fra første forsøk på kollisjon til man kunne registrere de første kollisjonene.
 

Se eksperimentet på direktesendt TV fra CERN

(Oppdatert klokka 12.59)

Emneord: Naturfag, Forskningssamarbeid, Fysikk Av Martin Toft
Publisert 30. mars 2010 10:08 - Sist endret 30. mars 2010 12:59
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere