Banebrytende kollisjoner under jorda

Nå sirkulerer strålene i Large Hadron Collider med en energi høyere enn stråler noensinne har hatt i en partikkelakselerator. De første forsøkene på å få de høyenergetiske strålene til å kollidere skjer i morgen, tirsdag 30. mars, melder Forskningsrådet.

REKORDHØY ENERGI: Strålene i Large Hadron Colliderer sirkulerer med en energi høyere enn noen gang. I morgen skal de kollidere, dypt under jorda og under globen som er landemerket til CERN, like utenfor Geneve.

Foto: Ola Sæther

Det jobbes intenst i verdens største laboratorium disse siste dagene før kollisjonene. Å styre strålene riktig er en utfordring i presisjonsarbeid.

– Omtrent som å skyte to knappenåler over Atlanteren og få dem til å kollidere på halvveien, sier Steve Myers, CERNs direktør for akseleratorer og teknologi

– Fysikere verden over har ventet på dette. Endelig kommer vi i gang med det maskinen er bygget for: å finne naturens aller minste byggeklosser og få en bedre forståelse av hva som skjedde umiddelbart etter Universets tilblivelse, sier professor Farid Ould-Saada ved Universitetet i Oslo.

Stolt minister

– CERN er et godt eksempel på betydningen av internasjonalt samarbeid om stor forskningsinfrastruktur. De banebrytende LHC-eksperimentene som nå finner sted vil gjøre CERN til en av de viktigste arenaene for avansert grunnforskning i mange år fremover. Jeg er glad og stolt over at norske forskere er aktivt involvert i dette samarbeidet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland.

CERNs generaldirektør Rolf Heuer presiserer at LHC er ikke en maskin der man bare skrur på knappen.

– Jeg må få minne om at dette er de første forsøkene på å få til en kollisjon. Det kan ta timer eller dager å få det til, sier han. Forrige gang CERN startet en ny akselerator var i 1989. Da tok det tre dager fra første forsøk på kollisjon til man kunne registrere de første kollisjonene.

Konsentrert energi

Hver stråle har en energi på 3,5 terraelektronvolt (TeV), slik at kollisjonen blir på 7 TeV. 1 TeV tilsvarer omtrent bevegelsesenergien til en mygg i lufta. Det høres ikke imponerende ut. Poenget er at energien i kollisjonen blir konsentrert på et ekstremt lite område - rundt en million ganger mindre enn en mygg. Dermed er det nok til å knuse partikler.

 

Emneord: Forskningssamarbeid, Fysikk, Naturfag
Publisert 29. mars 2010 15:32 - Sist endret 29. mars 2010 15:40
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere