– Web-prosjektet må ta ansvar!

En måned etter at Det juridiske fakultets nye nettsider ble lansert skaper de fremdeles mye ekstraarbeid for professor Andreas Føllesdal. Nå er han i ferd med å flytte viktige sider over til et privat nettsted.

MANGLER KUNNSKAPER: Jus-professor Andreas Føllesdal hevder UiO har satt i gang prosjektet Ny UiO-web uten tilstrekkelige kunnskaper om hva som kreves for å konvertere et nettsted til et nytt.

Foto: Ola Sæther

Like før jul i fjor ble Det juridiske fakultets nye nettsider lansert av en svært fornøyd webprosjektledelse:

– Det er veldig tilfredsstillende å lansere konkrete nettsider etter så mye papirarbeid, møter og koordinering, uttalte prosjektleder Elizabeth Melsom i en artikkel fra Informasjonsavdelingen.

Jus-professor Andreas Føllesdal reagerer på lanseringspresentasjonen av de nye nettsidene, og mener prosjektledelsen kunne vært litt mer tilbakeholden med selvrosingen.

– Hvis prosjektledelsen i Ny UiO-web skal ta æren, må de også ta ansvar, oppfordrer han.

Rammet internasjonalt bokprosjekt

For Føllesdal har fakultetets nye nettsider medført mengder av ekstraarbeid. Og fremdeles i dag, over en måned etter lanseringen, mangler et stort antall viktige dokumenter knyttet til en internasjonal forskningsgruppe han er leder for. At grunnlagsmaterialet til en hel bok plutselig var borte har skapt stor frustrasjon. Dette stoffet er fremdeles ikke kommet til rette.

– Sidene er visstnok ikke slettet, det er bare det at ingen kan finne dem. Jeg finner dem ikke selv, og det ser ut til å være tidkrevende også for de med administratortilgang. Dette altså på tross av iherdig innsats fra fakultetets it-ansatte, som jobber langt mer enn det man kan forvente for å finne mine tapte sider, understreker professoren.

Anbefaler andre å flytte

Nå er Føllesdal i gang med å flytte egne sider og prosjektsider over til et privat nettsted, og mener ansatte ved fakulteter som enda ikke har startet nett-konverteringen bør vurdere å gjøre det samme.

– Tenk bare på hva som skjer når alt materiale fra Makt- og demokratiutredningen får nye webadresser, og kanskje forsvinner. Eller, som jeg er blitt fortalt: De er ikke forsvunnet, det er bare at ingen kan finne dem.

– Jeg ønsker ikke å risikere å fremstå så useriøs overfor mine internasjonale kolleger, forklarer han.

– Sømmer seg dårlig for en kunnskapsbedrift

Slik Føllesdal ser det har UiO satt i gang prosjektet Ny UiO-web uten tilstrekkelige kunnskaper om hva som kreves for å konvertere et nettsted til et nytt. Og å iverksette et webprosjekt uten å ha oversikt over konsekvensene, og uten ressurser til å møte dem, sømmer seg dårlig for en kunnskapsbedrift, fastslår professoren.

– Nå er gode kolleger blant administrative og vitenskapelige ansatte nødt til å bruke en masse tid på å rekonstruere det som er tapt. Kostnadene ved disse ekstraoppgavene er ikke beregnet i prosjektet, minner han om.

– At gode kanaler for tilbakemeldinger fra brukerne mangler, er alvorlig. Dette vet jeg har vært et problem også ved tidligere konverteringer på UiO, sier professoren.

Beklager Føllesdals erfaringer

– Vi beklager Føllesdals erfaringer på det sterkeste, sier redaksjonelt ansvarlig i webprosjektet og webredaktør ved UiO, Hildegunn Lunden.

Hun presiserer at ingen ting er borte, det er bare ikke flyttet over til det nye nettstedet enda.

– Nettsidene til Føllesdals forskningsgruppe viste seg å være langt mer komplekse enn vi først forutså. Kombinert med sykdom i webprosjektet førte dette til den uheldige situasjonen som nå er oppstått, forklarer Lunden. Hun innrømmer at det i forkant av konverteringen burde vært mer dialog mellom Føllesdal og prosjektet.

– Vil ikke gjenta seg

Webredaktøren ser ingen grunn til at problemene Føllesdal har opplevd vil gjenta seg ved andre fakulteter.

– Alle bør føle seg trygge på Ny UiO-web. Det juridiske fakultet var pilot i prosjektet, og når vi nå fortsetter har vi større kunnskaper, sier Lunden. Hun er ikke enig i at prosjektledelsen har vært dårlig forberedt.

– Noe vil det alltid koste å konvertere et så stort nettsted. I det hele tatt har det vært utrolig lite støy etter konverteringen. De største reaksjonene er de som tidligere er formidlet i Uniforum og i kommentarfeltet til artikkelen på For ansatte-sidene, understreker Lunden.

Har fått gratulasjoner

Webredaktør ved Det juridiske fakultet, Steinar Hafto Myre, synes samarbeidet med det sentrale prosjektet har vært godt. Han kan også fortelle at han har fått hele spekteret av tilbakemeldinger på de nye nettsidene.

– Vi har beklaget overfor Føllesdals forskningsgruppe. Samtidig har vi også fått en rekke gratulasjoner fra fornøyde brukere, sier han.

– UiO har et formidabelt nettsted, og det er en stor utfordring å holde oversikt over alt som publiseres der. Det var selvsagt uheldig at ikke alt innholdet var klart til lanseringen, men et nettsted er en dynamisk materie som hele tiden kan forbedres, påpeker Hafto Myre.

 

Emneord: Web, Jus Av Helene Lindqvist
Publisert 7. jan. 2010 13:21 - Sist endret 20. jan. 2016 10:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere