UiO femte beste i Norden

UiO sikret seg i dag 101.-plassen på Times Higher Educations rankingliste over verdens beste universiteter. Men listen er ikke direkte god, mener rådgiver Arve Aleksandersen i Forskningsadministrativ avdeling.

GJØR DET BRA: – Times opererer med en liste på 9000 universiteter. Da er det klart at vi er stolte av å være på 101.-plass, sier rådgiver Arve Aleksandersen i Forskningsadministrativ avdeling.  

Foto: Ola Sæther

– Det er positivt at vi kommer høyt opp. Men det er en del subjektivitet i slike rangeringer. Så vi tar dem med en klype salt, sier Arve Aleksandersen, rådgiver i Forskningsadministrativ avdeling ved UiO.

I dag offentliggjorde Times Higher Education sin årlige rangering av verdens beste universiteter. UiO havnet på en 101.-plass, hvilket vil si hele 76 plasser bedre enn i fjor. Med denne plasseringen ble UiO på topp i Norge.

I Norden kan vi imidlertid bare vise til en femteplass, etter universitetene i København (51.), Aarhus (63.), Lund (67.) og Uppsala (75.). Likevel gjør UiO det langt bedre enn både Universitetet i Bergen og NTNU, som kom på henholdsvis 144. og 270.-plass. I år som i fjor er det amerikanske Harvard som topper det hele.

Rangeringskriterier under utvikling

Da Times Higher Educations rankingliste startet opp i 2004 havnet UiO på 101.-plass, akkurat som i år. Siden den gang har vi vært helt nede på 188.-plass, og altså på 177.-plass i fjor.

– Hvordan kan det ha seg at vi går så mye opp og ned? Har det noe med UiO å gjøre?

– Vi er nok ikke plutselig blitt mye bedre i år enn i fjor, oppklarer Aleksandersen, og utdyper:

– At UiO fyker så mye opp og ned på lista betyr ikke at kvaliteten synker eller øker merkverdig fra år til år. Forklaringen ligger i at rangeringskriteriene til Times Higher Education hele tiden er under utvikling. Dermed er det ikke akkurat det samme universitetene måles på fra år til år.

Fagfelle- og rekrutteringsindikatorer

Aleksandersen understreker at endringene går i positiv retning. Rankinglisten blir mer treffsikker.

– Særlig har Times’ ranking blitt bedre på den såkalte ”rekrutteringsindikatoren” og ”fagfelleindikatoren”, sier han.

Sistnevnte baserer seg på svarene til flere tusen forskere verden over, som blir spurt om hvilke forskere som er på topp i deres fag. Denne indikatoren teller 40 prosent. Rekrutteringsindikatoren teller på sin side 10 prosent. Her oppgir rekrutteringspersonale fra bedrifter over hele verden hvilke institusjoner de ønsker å rekruttere fra.

– Den økte troverdigheten disse to indikatorene gir, er nok det viktigste med denne rangeringen, mener forskningsrådgiveren.

En ny vitenskap

Universitetsrangeringer er en nokså ny vitenskap, og det finnes i dag tre store rangeringer som måler verdens universiteter. I tillegg til Times Higher Educations rangering finnes spanske Webometrics, som måler nærvær på nettet, og Shanghai-listen.

– Men ingen av disse tre er direkte gode, synes Aleksandersen. Av de tre vil han peke ut Shanghai-listen som den gjeveste å hevde seg i. Dette er en ranking som er veldig fokusert på naturvitenskap og individuelle prestasjoner, som Nobelpriser.

– Her har vi ligget jevnt på 60-tallet de siste årene, forteller rådgiveren. Nå gleder han seg til rankinglisten EU starter opp med i 2011.

Vil aldri nå toppen

Aleksandersen mener det viktigste med en god plassering på rankinglister er at det bidrar til å trekke internasjonale studenter. Forskere er nok mer opptatt av det konkrete fagmiljøet i faget sitt når de velger institusjon, tror han. Samtidig påpeker han at gode resultater øker universitetets synlighet, og derfor kan være nyttig i etableringen av samarbeidsrelasjoner med andre universiteter.

Og topplassering? Det vil vi nok aldri få på lister som denne, mener rådgiveren.

– Til det har vi for dårlige rammevilkår. De 10 beste universitetene i verden har helt unike forutsetninger, som det er tilnærmet umulig for UiO å kopiere, minner han om. Det er også slik at gode rangeringer er selvforsterkende, påpeker han.

Stolte

– Alle vet at Harvard er god. Derfor vil kanskje fagfellevurderere skrive opp Harvard selv om de ikke har direkte kunnskap om universitetets aktiviteter på det aktuelle fagområdet.

Men i alle tilfeller har UiO gjort det svært bra i år, synes Aleksandersen:

– Times opererer med en liste på 9000 universiteter. Da er det klart at vi er stolte av å være på 101.-plass.

 

Relevant stoff

 

Emneord: Internasjonalisering, Rangering Av Helene Lindqvist
Publisert 8. okt. 2009 12:10 - Sist endret 13. okt. 2009 09:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere