Forskerpris til oljejeger

StatoilHydros forskerpris for 2009 er tildelt professor Jan Inge Faleide (54) på Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo. Han får prisen på 200 000 kroner for sin forskning på den geologiske utvikling av Norskehavet, Barentshavet og Polhavet, skriver oljeselskapet i ei pressemelding.  

FIKK FORSKERPRIS:  Professor Jan Inge Faleide ved Institutt for geofag, UiO er tildelt StatoilHydros forskerpris for 2009.

Foto: Gro Faleide

Faleide har i de senere årene hatt hovedansvaret for store forskningsprosjekt som omfatter utforskning av kontinentalmarginer. Hans fokus er nå rettet mot Barentshavet som petroleumsprovins.

Stor kunnskapsbase

– Faleides arbeid har tilført StatoilHydro og letemiljøet en betydelig kunnskapsbase om nordatlantisk og arktisk geologi, sier Lasse Amundsen, sjefforsker innen geofysikk i StatoilHydro.

Vinneren er en høyproduktiv professor som har klart det kunststykke å balansere akademisk forskning på høyt internasjonalt nivå med et nært samarbeid med petroleumsindustrien. I tillegg har han veiledet 49 hovedfags- og 19 doktorgradstudenter.

– Jeg er takknemlig og føler meg beæret over å bli tildelt StatoilHydros forskerpris, og tar det som et tegn på at vi driver god og relevant petroleumsgeologisk og geofysisk forskning, sier Faleide.

Et geologisk puslespill

Ved å integrere og tolke flere typer geofysiske data rekonstruerer Faleide og hans forskerteam den geologiske historien til kontinentalsokkelen. Brikker i et stort geologisk puslespill faller på plass, og kan brukes i jakten etter olje og gass.

– StatoilHydro har gjennom mange år bidratt til langsiktige og sikre rammevilkår for leteforskningen. I tillegg har akademia i Norge en unik tilgang til relevante geologiske og geofysiske data. Sammen har dette gjort det mulig for oss å bygge opp kompetanse og være i helt forskningsfronten, sier Faleide.

Prestisjefylt teknologipris

Prisen på 200.000 norske kroner samt et kunstverk av Håkon Bleken, ble utdelt under Technoport Awards i Trondheim mandag den 12. oktober av forskningsdirektør i StatoilHydro,  Morten Loktu.

Statoils forskerpris, som ble etablert i 1991, er en anerkjennelse av forskningsresultat på høyt internasjonalt nivå. Den deles ut årlig til en ekstern forsker eller institusjon i Norge som har utført arbeid av vesentlig betydning for selskapet.

 

Emneord: Priser, Næringsliv
Publisert 13. okt. 2009 09:48 - Sist endret 13. okt. 2009 10:08
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere