Branntilløp på HF-fakultetet

En snarrådig student trykket på brannalarmen, da det begynte å brenne i en taklampe i Niels Treschows hus. Det var helt riktig reaksjon ifølge UiOs brannrådgiver, Pål Lindberg.  

LETT Å GLEMME: Martin Johnsen trykket på brannalarmen da en taklampe på lesesalen tok fyr. 

Foto: Ola Sæther

Martin Johnsen er student ved Institutt for kulturelle studier og orientalske språk. Han befant seg på en lesesal i tredje etasje i Niels Treschows hus da det begynte å brenne i en taklampe onsdag 7. oktober. Han reagerte med å trykke på brannvarsleren.

At den menneskelige nese oppdager brann og røykutvikling før de automatiske brannvarslerne, er ikke uvanlig, ifølge Pål Linberg, som er den som har ansvaret for UiOs brannvern.

Trykk på brannalarmen!

– Vi opplever at mange har lett for å glemme håndmelderne i en dramatisk situasjon. Trykk på brannalarmen hvis du oppdager brann eller branntilløp, oppfordrer han.

– Når brannalarmen går, aktiviseres hele beredskapssystemet. Vaktsentralen og brannvesenet blir varslet og evakueringen av bygningen begynner. At bygningen tømmes for mennesker så raskt som mulig, kan bidra til å redde liv.

 – Dreier det seg om en mindre hendelse, må du gjerne forsøke å slukke brannen, men glem uansett ikke å trykke på alarmen, legger han til.

Uten dramatikk

På lesesalen i Niels Treschow stanset røkutviklingen av seg selv, da sikringen i lampen gikk. Fakultetets studenter og ansatte kunne derfor vende tilbake til plassene sine relativt raskt og uten noen form for dramatikk.

Under Uniforums intervju med Martin Johnsen og UiOs brannrådgiver går brannalarmen i bygningen for annen gang denne uken. Denne gang er det falsk alarm. Linberg konstaterer at alarmen er utløst av uvørne håntverkere.

– Vi har dessverre en del unødvendige alarmer i forbindelse med bygge- og renoveringsarbeider, opplyser han. Han forteller at Teknisk avdeling arbeider med å bevisstgjøre håntverkerne om hva som kan gjøres for å unngå slike unødvendige alarmer.


 


 

Av Grethe Tidemann
Publisert 8. okt. 2009 14:54 - Sist endret 8. okt. 2009 15:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere