Norges nye IT-borg

Den nåværende informatikkbygningen var for liten før den var ferdig. Nye IFI2 har derimot plass til alle, og omtales som Norgeshistoriens største IKT-investering.  

UTÅLMODIGE: – Vi gleder oss veldig. Men nå er vi utålmodige. Det siste året med venting blir tøft, sier instituttleder på informatikk, Morten Dæhlen. Her sammen med Terje Knudsen på taket av nye Ole-Johan Dahls hus.

Foto: Ola Sæther

– Dette blir kult. Det blir mer enn kult, sier instituttleder på informatikk, Morten Dæhlen.

– Det blir høydepunktet i min karriere å flytte inn her. Å ha fulgt dette prosjektet helt fra bevilgningene i Stortinget og fram til å stå her i dag, er stort. Jeg gleder meg veldig. Det skal bli fantastisk, fortsetter han.

Sammen med prosjektkoordinator Terje Knudsen tar instituttlederen Uniforum med på omvisning i det ikke helt ferdige bygget i Gaustadbekkdalen. Også for Knudsen er det snakk om en drøm som snart går i oppfyllelse.

– Dette bygget er en milepæl for meg. Jeg har holdt på med dette i 11 år, forteller han.

Fremdeles en byggeplass

Veien fram til den ferdige bygningen har vært lang, og preget av både fram- og tilbakeskritt. Dæhlen skryter spesielt av studentenes innsats.

Etter planen er Ole-Johan Dahls hus innflyttingsklart i september 2010.

Foto: Ola Sæther

– De skal ha mye av æren for at dette prosjektet er blitt realisert, roser han.

Historien til IFI2 er for øvrig nøye dokumentert på instituttets nettsider. Her ligger blant mye annet bilder av demonstrasjonen miljøet holdt foran Stortinget i 2001, med bannere og innleid hoppeslott. Grunnarbeidet til bygget kom endelig i gang våren 2006, og i september 2010 antas det at det etterlengtede IFI2 skal være innflyttingsklart.

– Vi gleder oss veldig. Men nå er vi utålmodige. Det siste året med venting blir tøft, sier Dæhlen.

Fremdeles er IFI2 en byggeplass. Vi passerer menn med hjelmer og verktøy, hører samtaler på fremmede språk, og kjører i en heis med nedskriblede vegger. Daglig er rundt 170 arbeidere i full sving både på innsiden og utsiden, informerer Knudsen.

Teknologisentrum for IKT

I dag er informatikkmiljøet spredt utover 6–7 bygninger, ettersom den nåværende informatikkbygningen raskt viste seg å være altfor liten. Men når IFI2 åpner med sine 28 250 kvadratmeter til neste år, blir det plass til alle. Og prislappen? Den er på 1 milliard.

– Dette er Norgeshistoriens største IKT-investering! Svært få andre informatikkmiljøer i verden kan by på maken til det vi kan tilby fra neste høst, skryter Dæhlen.

– Prosjektet skal bli teknologisentrum for IKT i Norge, følger Knudsen opp.

Ole-Johan Dahls hus

Både Dæhlen og Knudsen kaller det nye informatikkbygget IFI2. Men IFI2 er altså bare byggenavnet. I virkeligheten skal det hete Ole-Johan Dahls hus, etter UiOs første professor i informatikk.

– I 2001 mottok Dahl dessuten Turing-prisen, sammen med Kristen Nygaard. Det er informatikkens Nobelpris, kan Dæhlen opplyse.

Inspirert av Blindernbygningene

Det gigantiske Ole-Johan Dahls hus er ikke bare en stor kloss. Tvert imot er det bygget i tre ulike høyder. Over det hele er det minst fire etasjer, mens

Daglig er rundt 170 arbeidere i full sving både på innsiden og utsiden.

Foto: Ola Sæther

det i sørenden er fem, og i norddelen en høyblokk på ti etasjer, omtalt av Knudsen og Dæhlen som "tårnet".

For å oppnå en mykere fasade har arkitekten valgt å gi bygget flere balkonger. Materialvalget er heller ikke tilfeldig.

– Materialbruk, form og orientering er inspirert av UiO-bygningene på Blindern, guider Knudsen.

Norges største tv-skjerm

Det er ikke vanskelig å la seg overbevise om at Ole-Johan Dahls hus blir flott. Her er det høyt under taket, store vinduer, glassvegger og åpne trappeløsninger. I tillegg vil kunst pryde fellesarealene både inne og ute. Det er snakk om alt fra elektronisk kunst til relieffer i rustfritt stål.

Ulike etasjer og deler av bygningen er satt av til studenter, forskere, teknisk-administrativt ansatte og fellesareal. Helt nederst blir det garasje med plass til 120 biler. Og selv om bygget langt fra er ferdig innvendig, kan Knudsen og Dæhlen se klart for seg hvordan det blir. De peker og forteller:

– Her blir det kaffebar. Her blir det bibliotek. Her blir det kontorplasser. Her blir det kjøkkenkrok. Her kan studentene ha det sosialt. Her kan de holde disputasmarkeringer. Dette auditoriet skal ha Norges største tv-skjerm.

UiOs mest gjennomtenkte bygning

– Dere har åpenbart tenkt på det meste?

– Dette er et av de mest gjennomtenkte byggene på UiO, sier Knudsen.

– Alt som er verdt å tenke på, er tenkt på, forsikrer Dæhlen.

 

 

Emneord: Informatikk Av Helene Lindqvist
Publisert 21. sep. 2009 11:34 - Sist endret 24. sep. 2009 16:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere