En hel arbeidsdag på å føre timer

En forsker i instituttsektoren advarer universitetene mot tidkrevende "stempling": Han bruker mellom syv og ti timer i måneden på å registrere hva han bruker arbeidstiden til.  

TIDKREVENDE STEMPLING: Forskeren Svenn Arne Lie advarer universitetetene om å innføre tidkrevende systemer.

Foto: Scott Dungan, flickr

Norske universiteter setter seg på bakbeina i saken om arbeidstidsregistrering for alle forskere .

Svenn-Arne Lie er forsker ved Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF). Han leste Universitetsavisas oppslag om stempling for alle ansatte, og advarer universitetene om å innføre tidkrevende systemer.

Samtidig varsler tjenestemannsorganisasjon ved Høgskolen i Sør-Trøndelag omkamp etter at forskerne der ble pålagt stempling.

Syv-ti timer per måned

Lie estimerer han bruker mellom syv og ti timer i måneden på tidsregistrering. NILF er en del av den norske instituttsektoren, og er et frittstående forskningsinstitutt under Landbruks- og matdepartementet. Mye av forskningen er eksterne prosjekter med krav om egne arbeidstidsregnskap. Lie har 50 prosent av sin arbeidstid dedikert til å utføre forskning på eksterne prosjekter.

Lie må derfor føre den samme arbeidsdagen inn i to forskjellige systemer - statens eget lønns- og personalsystem (SAP), og et prosjektrapporteringssystem.

Videre skal all arbeidstid føres inn i definerte kategorier.

– Misvisende

– Etter å ha snakket med deg, for eksempel, må jeg finne en egnet kategori å føre denne samtalen på. Det nærmeste jeg kommer, er ”egenutvikling” eller "kontakt med media".

SAP-systemet er så rigid utformet at mye tid går med til å komme rundt de byråkratiske hindrene i systemet, mener Lie. Dataene har så dårlig verdi at en eventuell arbeidstidsundersøkelse fra arbeidsgivers side vil stå i fare for å bli misvisende, eller i verste fall, direkte feil.

– Systemet korresponderer ikke med virkeligheten fordi det innebærer en omfattende kvantifisering av noe som er et kvalitativt arbeid. Man må derfor tilpasse seg systemet for at tidsregnskapet skal gå opp, sier Lie.

Tidsregistering er ikke noe nytt i arbeidslivet. Eksempelvis private konsulentfirmaer bruken en vesentlig del av arbeidstiden på å føre fakturerbare timer. Dokumentering av arbeidstid kan rasjonalisere tidsbruken på arbeidsoppgavene.

Man skal imidlertid passe på at vinningen ikke går opp i spinningen, mener Lie.

Hele saken kan leses i Universitetsavisa
 

Emneord: Arbeidsforhold Av journalist Tor H. Monsen i Universitetsavisa
Publisert 23. sep. 2009 13:41 - Sist endret 23. sep. 2009 14:15
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere