– Vanvittig pengebruk

– Det er vanvittig å bruke så mye penger på å kjøpe inn vaksiner til hele befolkningen. Man vet med ganske stor sikkerhet at denne epidemien vil ramme de aller, aller færreste på noen måte som er mer alvorlig enn vanlig influensa, sier Jan Helge Solbakk til Vårt Land i dag. Han er professor i medisinsk etikk ved Universitetet i Oslo. 

PENGESLØSING: – Det er vanvittig å bruke så mye penger på å kjøpe inn vaksiner til hele befolkningen, sier etikkprofessor Jan Helge Solbakk, UiO i en kommentar til at Helsedirektoratet vil bruke 650 millioner kroner på innkjøp av vaksiner mot svineinfluensa.

Foto: Ola Sæther

Solbakk mener det er «lite kostnadseffektiv bruk av helsekroner» å vaksinere hele befolkningen mot en epidemi han mener er «harmløs for de fleste».

Norge har ifølge Helsedirektoratet kjøpt inn 9,4 millioner doser pandemivaksine fra GlaxoSmithKline (GSK). Vaksinen vil trolig komme til Norge i månedsskiftet september-oktober, opplyser GSK.

Vaksinene koster totalt 650 millioner kroner – 69 kroner per stykk, melder vaksineavdelingen på Folkehelseinstituttet. De påpeker at vaksinen vil være gratis for alle, men det er ikke avklart om man må betale for å få satt vaksinen.
 

800 000 arbeidstimer

Dersom også det skal være gratis vil staten bruke enorme summer på massevaksinasjonen. Gitt at det tar fem minutter å sette hver vaksine på landets 4,7 millioner innbyggere, vil det koste helsemyndighetene nesten 800.000 arbeidstimer. I tillegg kommer overvåking og registrering av bivirkninger hos pasienter.

Norge tar ansvaret for bivirkninger

Norge tar ansvaret om vaksinen mot svineinfluensa har alvorlige bivirkninger. Legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline har fått spesialavtale, skriver Stavanger Aftenblad i dag.

– Dette er en spesiell avtale på grunn av pandemisituasjonen. Bakgrunnen er behovet for rask leveranse av vaksine. Vi har ikke samme erstatningsfriheten når det gjelder andre vaksiner vi produserer for Norge, sier administrerende direktør Åge Nærdal i den norske avdelingen av legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK) til Stavanger Aftenblad.

I følge Folkehelseinstituttet vil ikke Norge ta vaksinen i bruk før den er godkjent av EMEA (European Medicines Agency), EUs organ for godkjenning av nye medisiner. Vaksinen vil først bli testet ut på friske personer i aldersgruppen 16 til 60 år.

–Tar det opp med helseministeren

Stortingsrepresentant og lege Olav Gunnar Ballo (SV) er betenkt over avtalen.

– Jeg vil ta det opp med helseministeren, sier Ballo.
 

Tjener milliarder på svineinfluensaen

I går kunne Dagsavisen med The Independent og CNNMoney som kilder, avsløre hvor mye verdens største legemiddelfirma tjener på svineinfluensaen.

Oversikten viser blant annet at selskapet GlaxoSmithKline tjener 20 milliarder norske kroner på salg av 195 millioner vaksinedoser. Selskapet Roche tjener 6 milliarder kroner på salget av legemiddelet Tamiflu, mens firmaet CSL tjener 1 milliard norske kroner på salg av vaksiner til USA. SanofiAventis får en profitt på 250 millioner kroner på salg av 28 millioner vaksiner til Frankrike.

Donald Rumsfeld blir rikere

Også USAs tidligere forsvarsminister Donald Rumsfeld får høynet sine inntekter på grunn av utbruddet av svineinfluensaen. For en tid siden avslørte CNN at han sitter på et ukjent antall aksjer i Gilead Sciences, selskapet som utviklet Tamiflu. Royaltyinntektene til selskapet kan ha gjort Rumsfeld minst en million dollar rikere.

 

 

Emneord: Etikk, Medisin, Arbeidsforhold Av Martin Toft
Publisert 7. aug. 2009 10:10 - Sist endret 7. aug. 2009 10:46

Det er forunderlig at politikere og administratorer på høyt nivå er så sikre på hvordan svineinfluensa skal forebygges og behandles. Jeg kjenner ikke til at fagmiljøet i klinisk farmakologi (en medisinsk spesialitet som er opptatt av medikamentell behandling av sykdommer) er blitt forespurt om å vurdere dette. Det er interessant at det finnes offentlige midler på dette området, men stadig vanskeligere å skaffe offentlige midler til medikamentell behandling av kroniske sykdommer.

obrors@uio.no - 7. aug. 2009 15:22
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere