Jahreprisen til islandsk forsker

Anders Jahres medisinske priser for 2009 går til forskning på genetiske årsaker til komplekse sykdommer og molekylær kreft- og diabetesforskning. Hovedprisen tildeles Kári Stefánsson, leder av det islandske forskningsinstituttet deCODE, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Anders Jahres store medisinske pris for 2009 tildeles professor Kári Stefánsson, skriver Universitetet i Oslo i en pressemelding.

Stefánsson er leder av forskningsinstituttet deCODE på Island, og får prisen på 1 000 000 kroner for sin forskning på genetiske årsaker til komplekse sykdommer.

Forsker på egne landsmenn

Stefánsson har vært den drivende kraft bak oppbyggingen av deCODE. Det er et forskningsinstitutt for genetiske studier på biologisk materiale fra store deler av den islandske befolkning. Fordi befolkningen på Island har en homogen genetisk bakgrunn har materialet gjort det mulig for Stefánsson å finne variasjoner i mange gener som kan forklare disposisjon for flere sykdommer. Det gjelder for eksempel forskjellige typer kreft, diabetes, hjerteinfarkt og schizofreni. Resultatene har gitt Stefánsson en ledende rolle i internasjonal forskning innen arvelige årsaker til sykdom hos mennesker.

Pris for yngre forskere

Anders Jahres pris for yngre forskere på 400 000 kr. deles mellom dosent Anders Tengholm, Uppsala universitet og professor Jukka Westermarck, Universitetet i Tampere. Tengholm får prisen for sin forskning på insulinproduserende celler. Westermarck får prisen for sitt bidrag innen molekylær kreftforskning.

 

Jahreprisene er de største innen biomedisinsk forskning i de nordiske landene og deles ut av Universitetet i Oslo.
 

Emneord: Universitetets priser, Medisin
Publisert 19. aug. 2009 14:56 - Sist endret 19. aug. 2009 15:00
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere