Først i Norden med forelesninger på iTunes U

Som de første nordiske universiteter lanserer NTNU og Universitetet i Stavanger i dag hvert sitt område på iTunes U med videofilmede forelesninger og foredrag til gratis nedlasting, melder de i ei felles pressemelding.

Under navnet ”NTNU Open CourseWare” har universitetet i Trondheim i første omgang lagt ut ca. 90 videoer om ulike emner. Spennvidden i temaene er stor. Alt fra medisin og matematikk til sosiologi og språk. Flere populærvitenskapelige foredrag er også lagt ut, blant annet et intervju med den norske Nobelprisvinneren Ivar Giæver. Dette er et av få opptak på engelsk. For øvrig har NTNU prioritert å legge ut videoer er med norsk tale.
 

Første nordiske universitet

NTNU på iTunes U finnes blant annet via nettadressen http://itunes.ntnu.no

Via iTunes U kan videoene lastes ned og sees på iPod-spillere med videofunksjon, iPhone, Mac- og pc-er. iTunes U er et område på iTunes Store hvor ledende universitet og høgskoler deler av sin kunnskap. Her blir brukerne tilbudt gratis lyd- og video-innhold fra f.eks språkundervisning, andre kurs og forelesninger, laboratoriedemonstrasjoner og sport. Mye av innholdet kan lastes ned som podcaster.

iTunes U ble lansert i 2007 og kjente amerikanske universiteter som Stanford, MIT og Yale var blant de første til å legge ut materiale. Det siste året har også europeiske universiteter kommet etter. Først ut i Norden blir altså NTNU og Universitetet i Stavanger som begge lanserer sine områder i dag – tirsdag 4.august.

 

- Vil gjøre kunnskapsproduksjon tilgjengelig

 Hos andre universiteter er tilbudet blitt spesielt populært blant studenter som laster ned videoer og lydopptak med sine forelesere. Men ettersom læringsmateriellet ligger åpent tilgjengelig kan alle og enhver her fråtse i kunnskapen fra verdens beste universiteter.

- Det er jo nordmenn flest som via skatteseddelen betaler for størstedelen av vår virksomhet. Da skulle det bare mangle om de ikke også får se hva vi driver på med. Kort sagt så ønsker vi å gjøre vår kunnskapsproduksjon tilgjengelig for alle interesserte, sier Julie Feilberg som er nylig avtroppet prorektor for utdanning og læringskvalitet ved NTNU.

NTNUs hensikt med å ta i bruk iTunes U er i første omgang å drive folkeopplysning og forskningsformidling. Etter hvert håper imidlertid Feilberg at kanalen også skal kunne brukes som støtte for regulær undervisning. I tillegg til videoer vil det etter hvert også bli lagt ut lydopptak, lysark og annet digitalt materiell.
 

Rydder i opphavsrettigheter

Universitetet i Trondheim har de siste årene gjort opptak av mer enn 1.000 forelesninger og foredrag, men de aller fleste vidoene er bare tilgjengelig via passordbeskyttede systemer. Målet er nå å gi tilgang til det meste av materiellet via åpne kanaler som iTunes U, YouTube EDU og andre.

Parallelt med publiseringen i nye kanaler har NTNU satt i gang et arbeid for å klargjøre opphavsrettighetene til læringsmateriellet. Dette er en krevende prosess ettersom mange forelesere gjerne bruker eksempler fra lærebøker, bilder etc. som er produsert av andre.

 

Emneord: Forskningsformidling
Publisert 4. aug. 2009 09:44 - Sist endret 4. aug. 2009 10:22

Klikkbar lenke til Academic Earth: academicearth.org/

sveinns@uio.no - 4. aug. 2009 00:01

Interessant at siden disse forelesningene kun er tilgjengelige på iTunes vil det ikke være mulig å åpne det på UiOs maskiner. UiO-studenter flest blir da nødt til å benytte seg av egne Windows- eller Mac-datamaskiner.

Et bedre alternativ er http://academicearth.org/, hvor videoene kan sees på enhver datamaskin og lastes ned i iPod-vennlig format.

sveinns@uio.no - 4. aug. 2009 11:59

Du kan faktisk laste ned materiale uten å bruke iTunes, via f.eks. http://podcast.uis.no.

Jeg synes likevel det verste med denne satsningen er at universiteter og høyskoler kludrer til et så glimrende tilbud ved å basere seg på på lukkede og proprietære standarder som MP3 og WMA. Direkte lock-in effekt ved å velge iTunes U som kanal.

Vorbis, FLAC og Theora. Frihet. Universitetet i Oslo?

Sven Høgdahl - 4. aug. 2009 13:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere