– Dere er Norges viktigste ressurser

Tirsdag 11. august ble årets nye studenter høytidelig ønsket velkommen til Universitetet i Oslo. – Høyere utdanning er ikke noe man får, det er noe man tar, sa universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe. Rektor Ole Petter Ottersen la vekt på universitetets samfunnsoppgave i sin tale til studentene.

POLITIKERAPPELL: – Kunnskaps-Norge må bli en realitet, ikke en utopi, sa rektor Ole Petter Ottersen i sin tale til de nye studentene.

Foto: Ola Sæther

– Dere er et flott skue. Og dette er en stor dag for meg som ny rektor, hilste rektor Ole Petter Ottersen under den tradisjonsrike mottakelsen av nye studenter tirsdag formiddag.

Tradisjonen tro åpnet seremonien med at de nye studentene marsjerte inn på Universitetsplassen akkompagnert av Edvard Griegs Hyldningsmarsj fra ”Sigurd Jorsalfar”. Foran universitetets midtbygning, Domus Media, på Karl Johan ventet et kappekledt rektorat sammen med universitetsdirektør, Universitetsstyret og fakultetenes dekaner.

Holder liv i tradisjonene

Samtidig som Universitetsplassen fyltes opp av et rekordhøyt antall spente studenter, fyltes fortauet bak av foreldre, venner og tilfeldig forbipasserende turister.

– Det er jo litt pomp og prakt da. Stiller med kapper og sånn, hehe. Men det er moro da, at de holder litt liv i tradisjonene, kommenterer en av de nysgjerrige tilskuerne som kan høres i mylderet av stemmer.

– En verden i miniatyr

– Det å studere er å spørre, lete og utforske. Ved universitetet vil dere øve dere i kritisk refleksjon og stimulere evnen til å løfte blikket, sa rektor i sin tale til studentene.

– Kappene vi bærer bruker vi svært sjelden. Men ved store anledninger som dette bruker vi dem. De minner oss på vårt store ansvar. Men også dere studenter bærer nå et stort ansvar, understreket han.

Ottersen la stor vekt på universitetets betydning for det øvrige samfunnet.

– Universitetet må ikke være seg selv nok, poengterte han. Og fortalte at UiO ønsker å være et engasjert universitet som deltar i samfunnsdebatten. Samtidig beskrev han universitetet som en verden i miniatyr, og oppfordret studentene til å være aktive i studietiden. Ikke bare faglig, men også sosialt, sportslig og kulturelt.

– Ta studieopphold i utlandet

Den nye rektoren vektla også viktigheten av internasjonalt samarbeid. Han pekte på ressursen de internasjonale studentene utgjør for UiO, og oppfordret også de norske studentene til å reise på studieopphold i utlandet.

– Vi har avtaler med 100 av verdens 200 beste universiteter, reklamerte han.

Men Ottersens internasjonale orientering handlet ikke bare om forsker- og studentutveksling.

– Universitetet og dere studenter har et ansvar for å reagere når rettigheter krenkes rundt om i verden, sa han.

Norge som forskningsnasjon

Rektor kom også med et lite innspill til valgkampen:

– Vi er verdens rikeste land. Likevel satser myndighetene ikke nok på å utvikle Norge som forskningsnasjon, sa han, og påpekte at ingen av verdens store utfordringer kan løses uten satsing på forskning.

– Kunnskaps-Norge må bli en realitet, ikke en utopi, sa rektor, og fastslo:

– Dere studenter er Norges viktigste ressurser.

– Bygg videre på det gamle

Studentene fikk også en velkomsttale fra en av sine egne, den nye studenten Håvard Vederhus.

– Det er ikke nå det begynner. Det er nå vi skal bygge videre på det vi har med oss fra før. En bok begynner ikke på nytt hver gang det kommer et nytt kapittel, sa han.

Og universitetet handler ikke bare om fag, minnet den nye studenten om.

– Engasjement innen musikk, politikk og idrett er også noe vi kan ta med oss inn i arbeidslivet, sa Vederhus.

Også Chris Allan Simonsen fra Fadderordningsutvalget oppfordret studentene til å engasjere seg utenom studiene.

– Studentlivet er avhengig av at alle tar i et tak, sa han.

– Vær nysgjerrig på byen!

Oslos ordfører Fabian Stang ønsket nyinnflyttede velkommen til byen.

– Kjære venner. Jeg heter Fabian, og er så heldig at jeg er ordfører i denne byen, Oslo, åpnet han.

– Jeg misunner dere som er i starten på studietiden. Jeg innrømmer det. Men studietiden kan være tøff også, og inneholde både nedturer og oppturer, sa ordføreren. Han oppfordret studentene til å ta godt vare på hverandre, og passe ekstra på medstudenter som har det vanskelig.

– Det vil glede meg som ordfører om dere gjør det, sa han, og la til at omtanken for andre er noe som gjelder i hele byen:

– I Oslo aksepterer vi ikke diskriminering basert på kjønn, farge, religion eller andre ting. Vi elsker at vi er forskjellige.

Stang benyttet også anledningen til å reklamere for Oslos mange kulturtilbud:

– Vær nysgjerrig på byen! Her foregår mye. Nå er det jazzfestival, og på fredag starter Melafestivalen. Bruk tilbudene, det vil glede meg. Og bruk marka – den er helt fantastisk!

– Dere er privilegerte

– Høyere utdanning er ikke noe man får, det er noe man tar, sa universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe.

– Dere som står her i dag er privilegerte, bemerket hun, og oppfordret studentene til å benytte seg av mulighetene til å bli kjent med mennesker med andre bakrunner enn dem selv, og til å diskutere med noen av Norges beste forskere og formidlere.

– Som alle gode universiteter ønsker også UiO hele tiden å bli enda bedre. Bli med på den reisen! sa Bjørneboe.

 


 

Emneord: Studentforhold, Studentsaker Av Helene Lindqvist
Publisert 12. aug. 2009 10:08 - Sist endret 19. aug. 2009 16:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere