UiO-astronomer valgt ut til NASA-prosjekt

Den 19. juni annonserte NASA at de hadde valgt ut to forskningssatellitter i det såkalte SMEX-programmet.  Den ene av de to satellittene, IRIS (Interface Region Imaging Spectrograph), har stor deltagelse fra Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo, skriver instituttleder Per B. Lilje i Astronytt.

SOLFORSKNING: Astronomer fra UiO skal delta i NASAs forskning på solas kromosfære. Fotografiet viser solas overflate. ((Foto: Trace/NASA/LMSAL )

Disse to  forskningssatelittene skal skytes opp innen 2015. IRIS vil benytte et solteleskop og en spektrograf for å utforske solas kromosfære.

Kromosfæren er et lag av solatmosfæren som er svært viktig for å forstå hvordan energi transporteres ut i solens korona og i solvinden.

Forståelsen av solens kromosfære er også viktig for å forstå andre stjerner. Nyere forskning, spesielt gjort ved Institutt for teoretisk astrofysikk, har vist at kromosfæren er mye mer dynamisk og strukturert enn man tidligere har trodd. IRIS' unike instrumenter vil, sammen med den mest moderne tredimensjonale modellering, utforske dette dynamiske området i detalj. Det skriver instituttleder Per B. Lilje i Astronytt

 

Emneord: Naturfag, Astrofestival
Publisert 24. juni 2009 13:26 - Sist endret 24. juni 2009 13:41
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere