264 lunsjer med kultur

Hallingkast og breakdance, Leif Ove Andsnes og Tine Thing Helseth, Jan Erik Vold og Indre Mongolia kringkastingskor. Siden høsten 2000 har Grete Starheim arrangert /Lunsj med kultur/ 264 ganger. Nå trekker hun seg tilbake, men håper at Lunsj med kultur vil bestå.

LUNSJ MED GRETE: I snart ti år har Grete Starheim arrangert Lunsj med kultur i Georg Sverdrups hus. Utøverne i bakgrunnen er studenter fra Institutt for musikkvitenskap.

– ”Lunsj med kultur” handler om mye mer enn trivselsfremmende underholdning. Et motto har vært ”ei blott til lyst”, som det stod over de gamle teatrene. Det betyr at vi har lagt vekt på at kunsten som presenteres, skal ha elementer av utfordring i seg, sier Grete Starheim.

I år 2000 gikk hun av som fakultetsdirektør på Det humanistiske fakultet og over i en stilling som seniorrådgiver i Informasjonsavdelingen. Da var det storslagne Georg Sverdrups hus, med universitetsbiblioteket, nylig tatt i bruk, og universitetsledelsen ønsket at bygningen også skulle fylles med kultur. Denne oppgaven fikk Grete Starheim.

Oslo-Filharmonien og Thomas Hylland Eriksen

I dag er ”Lunsj med kultur” på fredager et veletablert og populært tilbud til universitetets studenter og ansatte. Arrangementet, som er åpent for alle, er også kjært blant mange av hovedstadens pensjonister.

– Jeg er svært selvkritisk, men her må jeg ta til meg den positive responsen, og innrømme for meg selv at jeg virkelig har fått til noe viktig og verdifult, mener Grete Starheim.

Det første lunsj med kultur gikk av stabelen i september 2000, med dansere fra Operaballetten. Uken etter fulgte musikere fra Oslo-Filharmonien opp. Nettopp Oslo-Filharmonien har siden starten vært en sentral aktør som har bidratt til å gi Lunsj med kultur et kvalitetsstempel. For Oslo-Filharmonien betyr konsertene i Georg Sverdrups hus en mulighet til å nå et nytt publikum, de unge studentene.

Lunsj med kultur er også et sted hvor unge utøvere får mulighet til å prøve seg foran et publikum, og en arena hvor ansatte og studenter som driver med kunst, kan få presentere seg for andre ansatte og studenter. Visste du for eksempel at /Thomas Hylland Eriksen/ spiller saksofon?

Å trekke utøvere til arrangementene har aldri vært et problem, ifølge Grete Starheim.

– Universitetet i Oslo som institusjon står sterk i folks bevissthet. Lokalet er attraktivt, og vi har et lydhørt og godt publikum, hevder hun.

Steng kaffebaren!

Variasjon i musikalske genrer og uttrykk har vært en målsetting.

– Helst ville jeg også tatt med mer litteratur og teater, men rommet egner seg ikke så godt for tale, bemerker Starheim.

“I look forward every week to /Lunsj med kultur/. This is an extremely welcome break in the routine, and I miss it when it doesn't occur. I wish it would, through the entire year, including summer and winterbreaks. I wish we could have it more than once a week. Undoubtedly, Lunsj med kultur is one of the high points of the University of Oslo experience. If it does not continue, it will be a great loss. Someone must be persuaded to take on this valuable service.”

(Galen Gisler/, forsker ved /Physics of Geological Processes/, SFF)

Hun forteller at støy, spesielt fra kaffebaren i andre etasje, er den eneste negative tilbakemeldingen hun har fått.

– Jeg skulle virkelig ønske at UiO kunne stenge kaffebaren under Lunsj med kultur, sukker hun.

– Det handler om respekt for utøverne, om å ta kunsten på alvor. Vi selger kaffe og kaker i foajeen før forestillingen, og skulle noen ønske å kjøpe en kaffekopp under arrangementet, kan de få det i studentkantina i andre etasje.

Fantastisk avslutning

 

Fredag 5. juni ble sommeren sunget inn av de ansattes eget sangkor, Unikor. Dette var siste gang Grete Starheim var vert for Lunsj med kultur som fast ansatt ved UiO.

– Dette har vært en flott jobb, og jeg har vært heldig som har fått anledning til å avslutte min karriere på en så fantastisk måte, sier hun og røper at overgangen til pensjonisttilværelsen blir myk.

Grete Starheim har sagt ja til å fortsette arbeidet med lunsjene på timebasis. Hva som skjer på lengre sikt, vet hun ikke, men hun frykter at arrangementet ikke vil nå opp i konkurransen om midler, til tross for at budsjettet er forholdsvis beskjedent. Det dreier seg om en halv stilling og en årlig ramme på ca nitti tusen kroner.

Hever UiOs renommé

– Men hvorfor skal en forskings- og undervisningsinstitusjon egentlig bruke penger på kunst og kultur?

– Jeg er spesielt opptatt av den identitetsskapende og omdømmebyggende effekten arrangementet har. Lunsj med kultur hever UiOs renommé og bidrar til å bryte ned stengslene mellom universitetet og omverdenen, hevder Starheim.

Hun minner om at evnen til å lage og verdsette kunst er noe som har kjennetegnet mennesket helt siden steinalderen.

– Kunst har i seg noe av den streben etter innsikt som kjennetegner vitenskapen, men fra en annen innfallsvinkel. Det er ingen tvil om de som driver med kunst på et høyt nivå, er like målrettede og eksperimentelle som forskerne.

 


 

 

Emneord: Kultur Av Grethe Tidemann
Publisert 19. juni 2009 11:06 - Sist endret 19. juni 2009 11:31

Takk for en flott jobb Grete! Ikke bare med "Lunsj med kultur", men med all den innsatt du har lagt ned for å styrke UiOs sitt omdømme.  

torsteil@uio.no - 20. juni 2009 07:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere