Tverrfaglig suksess på Rikshospitalet

MR-skanneren i Intervensjonssenteret på Rikshospitalet brukes utelukkende til forskning. Det gir stort rom for eksperimentering for forskerne fra de tre fakultetene som deler på den. – Skannerteknologien gir oss muligheter til å konkurrere i verdenstoppen, sier fysikkprofessor Atle Bjørnerud.

FORNØYDE FORSKERE: Med MR-skanneren Philips Achieva 3 T kan forskerne Tor Endestad, Per Kristian Hol, Atle Bjørnerud og Helge Skulstad hevde seg i verdenstoppen.  

Foto: Ola Sæther

I halvannet år har forskere fra tre ulike fakulteter ved UiO hatt tilgang til en Philips Achieva 3 T MR-skanner ved Intervensjonssenteret på Rikshospitalet. Skanneren ble i sin tid kjøpt med midler fra Norges forskningsråd, Universitetet i Oslo og Helse Sør-Øst. Så langt har den tilfredsstilt alle forventninger.

– To sentrale ingredienser i suksessen er det tverrfaglige samarbeidet og at skanneren kun benyttes i forskningssammenheng, forteller seksjonsoverlege ved Intervensjonssenteret, Per Kristian Hol.

Frihet til forskningsmiljøene

Intervensjonssenteret er ikke alene i landet om å ha en slik skanner. Det finnes fire-fem andre av dem i Norge, men det er bare ved Rikshospitalet at den brukes utelukkende til forskning. Denne tilgjengeligheten er avgjørende for forskernes resultater.

– I en vanlig røntgenavdeling ville vi ikke hatt mulighet til å drive med all forskningen vi nå gjør. En vanlig MR-maskin er nemlig alltid fullbooket til pasienter, forklarer leder for Intervensjonssenteret og professor i medisin Erik Fosse. Og skanneren blir sjelden stående ubrukt. I dag deltar den i mellom 30 og 40 pågående prosjekter. Ofte brukes den til langt på kveld, både på hverdager og i helger.

– Stimulerer kreativitet

Forskerne skryter av det tverrfaglige samarbeidet.

– Skal en drive faglig utvikling gjennom bruk av MR-teknologi, er en avhengig av at flere fagmiljøer jobber sammen, forklarer Hol.

– Tverrfaglige møteplasser stimulerer kreativitet og er en forutsetning for banebrytende forskning, supplerer Fosse. Fagmiljøene som bruker skanneren, har sitt opphav ved Psykologisk institutt på SV-fakultetet, Fysisk institutt ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet og flere institutter ved Det medisinske fakultet. Det forskes på utvikling av MR-teknologien, basalmedisin og flere medisinske områder som psykiatri og psykologi, nevrofagene, hjertelidelser og kreft.

Kan konkurrere i verdenstoppen

Førsteamanuensis ved Psykologisk institutt, Tor Endestad, er svært fornøyd med samarbeidet.

– På Psykologisk institutt ville vi ikke kunne forske på funksjonelle studier av hjernen i det omfang vi nå gjør, uten denne skanneren, sier han, og tilføyer: – Fleksibiliteten det gir oss å ha skanneren tilgjengelig, gjør dessuten at vi kan tillate oss å være mer fantasifulle og å stille nye spørsmål.

Professor i MR-fysikk Atle Bjørnerud er opptatt av at teknologien bidrar til rekrutteringen av gode hoder til forsknings- og fagmiljøene.

– Teknologien gir oss muligheter til å konkurrere i verdenstoppen – både i publisering og i utvikling av fagfeltene, sier han.

 

 

Emneord: Medisin, Rikshospitalet, Psykologi Av Helene Lindqvist
Publisert 6. mai 2009 14:13 - Sist endret 6. mai 2009 14:27
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere