Med rett til å vanne

Landene rundt Nilen bør følge internasjonalt lovverk hvis de skal bli enige om retten til vannet, mener Tadesse Kassa, doktorstudent i internasjonal rett ved UiO.  

RETT TIL VANN: Tadesse Kassa ønsker at Nil-områdene skal benytte seg av internasjonale lover når det gjelder rett til vann.  

Foto: Kim E. Andreassen

Kassa er opprinnelig fra Etiopia og ph. d.-student ved Universitetet i Oslo, hvor han forsker på internasjonal rett. Han deltok nylig på et seminar om vannets samfunnsmessige betydning i regi av Centre for Advanced Study (CAS), UiO og UiBs Nile Basin Research Programme (NBRP), skriver På Høyden.

Kontroll over Nilens vannmasser har stor betydning for regionens fremtid. Hovedkonflikten om Nilen går mellom Etiopia og Sudan, og Etiopia og Egypt.

– Etiopia, som bidrar med mest vann til Nilen, ønsker å lage store irrigasjonssystemer for å sikre befolkningen mot sult og tørke. Hvis Etiopia gjør dette, synker vannstanden i Sudan og Egypt, og går ut over landbruk og befolkninger der, forteller Kassa.

Uenige om internasjonale lover

Etiopia og andre Nil-land er interessert i å ta i bruk internasjonalt lovverk, som gir dem større rettigheter over egne vannressurser. Men dette er Egypt og Sudan imot.

– Problemet med å få gehør for internasjonale lover i Nil-området er at Sudan og Egypt ønsker status quo med en traktat fra 1959, som sikrer dem rett til vann for sine store irrigasjonssystemer, sier Kassa.

Men selv om Sudan og Egypt ønsker å beholde den historiske traktaten som ble jobbet frem av den britiske kolonimakten, har tonen blitt mindre aggressiv, og internasjonale lover har fått mer innflytelse de siste årene, i følge Kassa.

– Det har skjedd en utvikling på 1980-og 1990-tallet hvor landene har blitt enige om utkast til rammeverk for lovverk, påvirket av internasjonal rett. Men disse har ikke ført frem til noen bindende avtale enda, forteller Kassa.

Uniforum, På Høyden og Universitetsavisa har inngått et samarbeid om utveksling av artikler av felles interesse. Denne artikkelen er publisert av På Høyden ved UiB,

UIB bidrar til Nil-samarbeid

UiBs bidrag til Nil-problematikken, som omhandler alt fra individers rett til drikkevann til staters rett til kraftverk, er Nile Basin Research Program.

Programmet lar gjesteforskere fra ti av landene som leverer vann til Nilen komme til Bergen for å forske ett semester.

– Målet er å bidra med vitenskapelige publikasjoner om Nilen. Men vi håper også å skape nettverk mellom mennesker som aldri ellers ville samarbeide, sier Tore Sætersdal, direktør for programmet som forvaltes av Unifob Global.

 

Emneord: Etiopia, Afrika Av Kim E. Andreassen i På Høyden
Publisert 28. apr. 2009 15:28 - Sist endret 28. apr. 2009 15:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere