Taksprengende plante i Botanisk hage

En 30 år gammel plante er på vei til å bryte seg gjennom taket i Veksthuset i Botanisk hage. Den taksprengende planten er en sisalagave (Agave sisalana) som har stått i Botanisk hages ørkenavdeling hele sin levetid. Planten har en enorm rosett (ca. 3 m i diameter) med stive og spisse blader, og selv om dette er plasskrevende nok er det ikke bladene som er problemet. Problemet ligger i at planten skal til å blomstre.

SPRENGER SEG VEI: Denne 30 år gamle sisalaagaven er på vei til å bryte seg gjennom taket i Veksthuset i Botanisk hage. (Foto: Per E. Aas, UiO)

Dette burde egentlig være en gledelig begivenhet for Botanisk hage siden sisalagaven ikke har blomstret her før. Blomstring er imidlertid en plasskrevende affære for denne arten, og nå er det mulig at hele planten må skjæres ned før den kommer så langt, for at den ikke skal ødelegge taket, skriver Universitetets naturhistoriske museum i en pressemelding.

Totalt blir sisalagaven omtrent 6 m høy når den blomstrer. Den enorme blomsterstanden (samlingen av blomster) utgjør omtrent halvparten av høyden og er et spektakulært syn. Toppen på den kraftige blomsterstilken er nå ca 75 cm fra taket og det er usikkert om Botanisk hage få til noen kriseløsning som kan sikre at publikum får se blomstene i det hele tatt.

Rommet der sisalagaven står er akkurat nå stengt for publikum på grunn av opprydding, men planten kan lett ses fra utsiden.

Emneord: Botanisk hage
Publisert 16. des. 2004 15:13 - Sist endret 10. des. 2008 15:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere