Verdens første professor i sakprosa

Verdens første sakprosaprofessorat er opprettet ved Universitetet i Oslo. Johan L. Tønnesson har fått jobben med å bygge opp et helt nytt fagfelt. 1. januar tiltrer han i stillingen som professor i sakprosa.

TEKSTPROFESSOR: Johan Tønnesson er utnevnt til verdens første professor i sakprosa ved UiO. Her får han som Apollon-redaktør overrakt førstepremien for årets eksterne avis for år 2000.
Foto: Martin Toft

Det er Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening som forfinansierer professoratet de første tre årene. Det er et tilbud UiO har takket ja til.

- Ordet "sakprosa" finnes kun i de nordiske landene. Det lar seg vanskelig oversette fordi det er en særnordisk idé å betrakte denne store tekstmengden under ett, forteller Johan Tønnesson i en pressemelding fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening. Sakprosaforskeren studerer både bruksanvisningen, bokanmeldelsen og biografien. Derfor er også den nordiske sakprosaforskningen unik i verden.

Hva er "sakprosa"? Det blir gjerne oversatt til engelsk med "non fictional prose", altså "prosa som ikke er fiksjon".

- Men det kan være mye diktning i god sakprosa og mange gode saker i skjønnlitteratur. Så det er ikke her skillet går, uttaler Tønnesson, og fortsetter: - Den nye sakprosaforskningen, som særlig har foregått i Sverige og Norge de siste ti årene, skiller seg fra skjønnlitteraturforskning ved at blikket ikke først og fremst rettes mot de estetiske kvalitetene i en tekst.

- I stedet undersøkes hvordan tekstene kan skape mening. Da kan "sakprosa" like gjerne være VG-forsider som lærebøker og medisinske fagartikler, for å nevne noe av det som er blitt studert de siste årene, sier han.

Emneord: Tekst/Historie, Forskning
Publisert 29. nov. 2004 15:45 - Sist endret 10. des. 2008 16:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere