Han gjør UiO til museum

- Skal noen han opprydding på loft eller i kjeller, er vi rette instans, sier Bjørn Vidar Johansen . Første september ble han leder for Museum for universitets- og vitenskapshistorie, eller MUV som navnet forkortes til.

FAVORITT: Bjørn Vidar Johansen i vestibylen på Historisk museum, bygningen som i disse dager feirer sitt 100-årsjubileum.
Foto: Ståle Skogstad

Universitetsstyret vedtok høsten 2001 å opprette et Museum for universitets- og vitenskapshistorie som etter planen skal stå ferdig til 200-årsjubileet i 2011. Men mye skal skje før den tid, og mannen som har fått hovedansvaret for å realisere alle planene heter Bjørn Vidar Johansen.

Tidligere arbeidet han som utstillingsdesigner ved Universitetets naturhistoriske museer på Tøyen hvor han blant annet har høstet mye ros for utstillinger som Det gåtefulle Kina og Giftige edderkopper.

- Jeg begynte å arbeide som timebetalt utstillingshjelp som student og ble ansatt som utstillingsdesigner på heltid etter fullført hovedfag i kunsthistorie. Etter 13 år var det på tide å søke nye utfordringer, sier han.
At han skal samarbeide tett med museene i den nye jobben, gjør at han ikke synes det er sårt å forlate miljøet på Tøyen.

Velformulert, vennlig, velkledd, kunnskapsrik og arbeidsom er karakteristika som går igjen i beskrivelser av Bjørn Vidar Johansen.

Ryktene sier også at han har skuespillererfaring, blant annet fra TV-såpen Offshore, men det vil han ikke snakke om.
- Jeg gav opp å bli skuespiller, da jeg skjønte at jeg ikke på langt nær hadde det talentet som behøvdes, hevder han, men røper at han derimot har beholdt et lidenskapelig forhold til film.

Den nye museumslederen er utdannet kunsthistoriker med arkitektur som spesialfelt, og vi vil gjerne fotografere ham i en av universitetets arkitektoniske perler. Valget faller på Historisk museum, bygningen som i disse dager feirer sitt 100-årsjubileum.
- Dette er en av Europas flotteste jugendstilbygninger og en av mine favoritter. Her finner du en praktfull blanding av det veldig europeiske og det særegne norske, påpeker han.
Han har tatt mange ekstraoppdrag som guide i bygningen og kjenner den ut og inn. I den nyrestaurerte foredragssalen kommer i løpet av høsten den første av de permanente utstillingene som MUV har tatt initiativ til om museets historie og arkitekten Henrik Bull.

Utstillinger skal fortsatt stå sentralt i arbeidet til Bjørn Vidar Johansen.
I 2011 håper han å være på plass i lokalene i Observatoriet, som skal bli MUVs senter. Her skal det komme et permanent museum for naturvitenskapene.

Det skal også etableres en permanent utstilling på Blindern, sannsynligvis i Frederikkebygningen, som skal fokusere på samspillet mellom universitetet og vitenskapen og det øvrige samfunnet.

På nettet skal det bygges opp et virtuelt museum som skal gi en bred framstilling av universitetets historie og gi linker videre til databaser for kunst, arkitektur og fotografier.

Målet er også å få til mindre permanente utstillinger rundt om kring. Så langt det er mulig skal hver universitetsbygning ha sin foajéutstilling og hvert institutt sin monter-, foto- eller plakatutstilling.

I tillegg skal museet løpende arrangere mindre utstillinger i Galleri Sverdrup på så mange ulike universitets og vitenskapshistoriske temaer som mulig.

På universitetets nettsider leser vi at Museet for universitets og vitenskapshistorie skal ivareta og formidle institusjonens materielle og immaterielle historie. Det skal bidra til å styrke fellesskapsfølelsen ved UiO og være et redskap til å fremme forståelsen av UiO som en helhetlig institusjon. Det skal vise samspillet mellom universitet og omverden og generelt bidra til større bevissthet rundt forvaltningen av UiOs antikvariske gjenstander og bygningsmiljøer.

- Det er ikke lite du har påtatt deg, kommenterer vi.

- Den store utfordringen blir å få en oversikt over hva som befinner seg på loft og kjellere rundt omkring og å forvalte disse skattene på en ordentlig måte. Universitetet sitter på fantastiske kulturhistoriske verdier som vi bør ta vare på og vise fram. Det er viktig å komme i gang med å registrere gjenstandene som finnes.

Det blir også en utfordring å bygge opp en organisasjonsstruktur som gjør oss i stand til å utføre alle de oppgaver vi er satt til å gjøre. Foreløpig blir det mye grunnlagsarbeid som kanskje ikke syns så godt, sier han og legger til.

- Det er selvfølgelig litt skremmende, men først og fremst er jeg bare veldig glad for at jeg har fått denne fantastiske jobben. Universitetet er så mangfoldig, og du møter mennesker med så forskjellige utgangspunkter og interesser. Det er vannvittig gøy, utbryter han, og det er ingen tvil om at han mener det han sier.

Emneord: Museene Av Grethe Tidemann
Publisert 9. nov. 2004 14:48 - Sist endret 10. des. 2008 15:09
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere