Erling Størmer og Ola Bratteli tildelt NFRs forskningspris

Norges forskningsråds Pris for fremragende forskning, Årets Møbius , går i år til matematikerne Erling Størmer og Ola Bratteli ved Universitetet i Oslo. Prisen er på 500 000 kroner. Prisen deles ut klokken 18.00 i dag i Oslo Konserthus.

FÅR FORSKNINGSPRIS: UiO -matematikerne Erling Størmer (bildet) og Ola Bratteli får tildelt Forskningsrådets pris for fremragende forskning, Årets Møbius.
Foto: Ola Sæther

Erling Størmer og Ola Bratteli er begge professorer ved Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo, hvor den såkalte Oslo-skolen innenfor feltet operator algebra i lang tid vært et senter for internasjonal forskingsaktivitet på høyt nivå. Professorene Erling Størmer og Ola Bratteli har i høy grad bidratt til å gi norsk matematikk den internasjonale status som den har i dag, sier juryen i sin begrunnelse, og viser til at de to ble spesielt fremhevet i en internasjonal evaluering av de norske matematikkmiljøene i 2002, heter det i en pressemelding fra Norges forskningsråd.

Erling Størmer og Ola Bratteli har samarbeidet i 35 år, helt siden Brattelig var Størmers student. Under arbeidet med hovedoppgaven studerte Bratteli en klasse operator algebraer som han beskrev ved diagrammer, som i dag er kjent som Bratteli-diagrammer, og dermed har gjort navnet hans udødelig innenfor matematikken. Disse diagrammene har influert områder som blant annet knuteteori og kromosomforskning.

Til sammen har de to matematikerne en helt eksepsjonell vitenskapelig produksjon både i volum, kvalitet og dybde i de mest velrenommerte internasjonale tidsskrifter, og de har gitt ut flere anerkjente fagbøker. Erling Størmer er leder for Abelkomiteen - som tar sikte på å bli Nobelprisen for matematikken - og formann i Den norske matematikk-komiteen for Den internasjonale matematikerunionen.

Juryen for Norges forskningsråds pris for fremragende forskning (Årets Møbius)
Professor Magne Espedal, Matematisk institutt, Universitetet i Bergen, leder
Professor Turid Karlsen Seim, Teologisk fakultet, Universitetet i Oslo
Professor, dr. med. Per Teisberg, Rikshospitalet, Oslo
Dekan, professor Tore Vorren, Matematisk-naturvitenskapelig fakultet, Universitetet i Tromsø
Professor Marit Melhuus, Sosialantropologisk institutt, Universitetet i Oslo
Emneord: Priser
Publisert 11. nov. 2004 14:22 - Sist endret 10. des. 2008 14:55
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere