Nordmann tildelt Nobelprisen i økonomi

Nordmannen Finn E. Kydland fra Carnegie Mellon University, Pittsburgh og University of California, Santa Barbara, USA, og Edward C. Prescott fra Arizona State University, Tempe og Federal Reserve Bank of Minneapolis, USA deler Nobelprisen i økonomi. Det har det kongelige svenske vitenskapsakademiet besluttet. Kydland har bakgrunn fra Norges Handelshøgskole i Bergen. De får prisen for sitt bidrag til dynamisk makroøkonomisk teori: den økonomiske politikkens tidskonsistens og konjunkturens årsaker.

-Det er selvsagt med stor glede jeg mottok nyheten om at jeg har fått nobelprisen. Det er den største utmerkelse man kan få. Det er det ingen tvil om, sier professor Finn E. Kydland til NTB. Kydland ble uteksaminert fra Norges Handelshøgkole i Bergen i 1968.

Kydland sier han tror han har fått prisen for arbeider som går tilbake til midten av 70-årene.

- Jeg er svært glad for utmerkelsen, sier en travel Kydland til NTB få minutter etter at nyheten om nobelpristildelingen ble kjent mandag.

Årsakene til konjunktursvingninger og utformningen av økonomisk politikk tilhører de mest sentrale områdene innenfor makroøkonomisk forskning. Finn Kydland og Edward Prescotts fundamentale bidrag på disse områdene har fått stor betydning, ikke bare for makroøkonomisk analyse men også for praktisk penge- og finanspolitikk i mange land, heter det i begrunnelsen fra priskomiteen.

Tidligere har Nobelprisen i økonomi bare gått til ett norsk universitet, nemlig til UiO. Både Ragnar Frisch og Trygve Haavelmo var ansatt som professorer ved UiO da de fikk denne prisen.

Emneord: Forskning
Publisert 11. okt. 2004 16:09 - Sist endret 10. des. 2008 15:31
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere