Ungforsk 2004: Høstens happening for håpefulle

Det myldrer av tenåringer på Blindern to dager i september. 5000 elever fra skoler i Oslo og Akershus er på Ungforsk 2004 - høstens store happening.

JENTER FRA HAKADAL: - En god del spennende å se her på Ungforsk, mener Camille Charles, Anette Abelsen, Silja Backmann og Terese Crispi.
Foto: Trine Nickelsen

Forskningsdagene 2004 ruller videre med full tyngde. Hundrevis av arrangementer går av stabelen omkring i det ganske land. Et av de største og viktigste er Ungforsk 2004, hvor elever fra ungdomsskole og videregående skole er invitert til Blindern 22. og 23. september. Her får tenåringene se hvordan forskere jobber og kan selv delta i ymse aktiviteter. Det store trekkplasteret i år er en kvinnelig astronaut. Hun er ansatt ved NASA og kan fortelle fra sine to reiser ut i verdensrommet.

Arrangementet åpnet med et hei dundrandes show med sirkuskunster, skruballer, kunstige kroppsdeler og en fot som lærer seg selv å gå, ledet av eks-Newton, Magnus Dehli Vigeland (NRK). I opplevelsesrommet får elevene blant annet innblikk i nanoteknologi, styresystemer for fly, global oppvarming og jordskjelvforskning og de får se rakettoppskytnig.

- Interessant og kjipt

Den store vestibylen i Georg Sverdrups hus er tettpakket med utstillere og ungdom. Ved siden av en kjempemodell av et molekyl, nærmere bestemt den såkalte Buckminsterfulleren (C60-molekylet - laget ved ved verkstedet på Kjemisk institutt) finner vi en gjeng med jenter. De er fra Hakadal ungdomsskole og er kommet til Blindern denne dagen i følge med naturfagslæreren sin. De går i 10c og kan fortelle at dette ikke er første gang de er på universitetet: "Vi var på en naturvitenskapelig knallforestilling i åttende".

- Hva synes dere om det dere ser og opplever her?
- Det er spennende å se hvordan ting er bygd opp, sier Anette Abelsen.
- Jeg er ikke glad i fysikk, men astronomi, stjerner og universet er morsomt, mener Camille Charles.
- Noe er interessant, men andre ting er ikke så interessant, medgir Terese Crispi.
- Jeg synes en del er litt spennende, men ikke alt. Noe er kjipt, istemmer Silja Backmann, som legger til at hun synes samfunnsfag er morsommere enn naturfag.

Sappe-generasjonen

Rundt et såkalt tåkekammer står noen elever henført og ser på noe som skjer oppi den gjennomsiktige "boksen". - Hva er det elevene får se her? spør vi Marianne Johansen og Lars Bugge fra gruppen 'Eksperimentell partikkelfysikk' ved Fysisk institutt.
- Her kan de nysgjerrige få muligheten til å se den ellers usynlige partikkelstrålingen fra verdensrommet. Er vi heldige kommer det kanskje et utbrudd som gir mange partikler. Se der ...!

Lars Bugge har tro på tåkekammeret, som ikke lenger er brukes i forskningen, men som "hentes ut av skapet når vi får besøk".
- På 'sappe-generesjonen' gjør ikke avanserte videoframstillinger særlig inntrykk. For ti år siden kunne de unge stå henført å se på videoer i mange minutter. Men nå er ungdommen så vant til visuelle medier og holder ikke ut mer enn i sekunder ... Men noe konkret, noe til ta å føle på, så og si, det kan vekke mer interesse. Så i noen sammenhenger har jeg tro på å gå tilbake til 'gamle dager', smiler Bugge.

Emneord: Forskningsformidling Av Trine Nickelsen
Publisert 23. sep. 2004 11:15 - Sist endret 10. des. 2008 16:06
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere