Het velkomst for nye studenter

Med sola nådeløst brennende i nakken, lot 4000 nye studenter seg hilse velkommen på universitetsplassen i formiddag.

IKKE FASITSVAR: - Vi vi gi dere en utdanning som ikke konsenterer seg om å drille inn ferdige fasitsvar, sa rektor Arild Underdal til årets nye studenter som fylte universitetsplassen i dag.
Foto: Ola Sæther

Til tross for hetebølgen som herjer i hovedstaden lot de unge badestrand være badestrand denne dagen og marsjerte isteden inn mellom de gamle universitetsbygningene på Karl Johan for overvære den akademiske høytidsstunden, med taler, orkesterspill og korsang.

- Har skuffet mange

Men så er de vel kanskje ekstra motiverte, årets kull av nye studenter. For søkningen til UiO har på to år gått opp med hele 55 prosent.

- Vi har aldri tidligere måttet skuffe så mange kvalifiserte søkere som vi har gjort denne sommeren, sa rektor Arild Underdal i sin tale til nykomlingene og la til at den skjerpede konkurransen også har en positiv side.

- Dyktige og motiverte studenter er enhver lærers drøm, slo rektor fast og framholdt at slike studenter inspirerer, utfordrer og hjelper hverandre - og faktisk også sine lærere - til å yte sitt beste.

- En godt avstemt kombinasjon av krav og støtte er selve essensen i et godt læringsmiljø.

- Fokuser på faglig utbytte!

Underdal viste til at studiereformen som universitetet nå gjennomfører er et stort og viktig løft.

- Men som kvalitetsreform har den også klare begrensninger. Den viktigste er at den fokuserer på ytre rammer, undervisningsformer og andre virkemidler, i liten grad på faglig innhold og kunnskapsmål - på hvordan vi skal hjelpe dere til å lære, ikke på hva vi skal forsøke å lære dere. Begge spørsmålene er viktige, men det siste er viktigst, poengterte rektor, og fortsatte:

- Det avgjørende mål på om vi har gitt dere en god utdanning er hvilket faglig utbytte dere sitter igjen med, og hvilken kompetanse dere går ut med. Det bør være vårt felles utgangspunkt for det samarbeidet vi nå går inn i. Det er også vårt budskap til myndighetene og det nyetablerte organet for kvalitetssikring av høyere utdanning: Fokuser på faglig utbytte og kompetanse!

Å skille sant fra galt

Rektor understreket også at universitetet ikke vil gi en utdanning som konsentrerer seg om å drille inn ferdige fasitsvar, men som også stimulerer nysgjerrighet, øver opp evnen til å stille nye og fruktbare spørsmål, og gi verktøy til selv å søke svar eller kritisk vurdere holdbarheten av de svarene andre gir.

- Universitetets aller viktigste sivilisasjonsbyggende oppgave er å utvikle den enkeltes og samfunnets evne til å skille det som er rett og sant fra det som er galt, sa han.

- Et mytisk sted

En representant for årets nye studenter, nemlig Sigve Indregard, hilste Universitetet i Oslo:

- For mange av oss som er her i dag framstår UiO som et mytisk og legendarisk sted. Et sted der det råder en tykk atmosfære av støv, et sted hvor kloke studenter svever rundt i korridorene med minst tre bøker under armen. Her er også professorer med krittflekker på jakkeslagene og konstant forvirrede ansiktsuttrykk. Får vi som begynner på universitetet i dag bekreftet våre fordommer eller vil vi bli overrasket?

Indregard fortsatte med å peke på at ordet 'universitet' henger sammen med ytringsfrihet, menneskerettigheter og vitenskap.
- Men er universitetet i dag et symbol for frihet, framskritt og menneskerettigheter? spurte han og framholdt at universitetet kanskje framfor alt forbindes med akademikere, tilhørende overklassen og egentlig ikke så nyttige? Indregard konkluderte imidlertid med at akademikere: leger, historikere, advokater, nok blant folk flest slett ikke oppfattes som unyttige.

- Men det er en fare for at akademikere ses på som en priviligert gruppe i samfunnet. Vi studenter skal vokte oss vel for å bygge høye elfenbenstårn. Vi bør gå inn for at utdanningen skal være åpen og fullfinansiert av staten for all framtid, sa studentrepresentanten.

Studentenes vaner og uvaner

Oslos ordfører, Per Ditlev-Simonsen, ønsket på vegne av hovedstaden de nye studentene velkommen.
- Studentene har gjennom mange år satt sitt preg på byen med sine vaner, sine uvaner, sin nysgjerrighet og fantasi og med sin jakt på kunnskap og erfaringer.

Ordføreren minte om at da universitetet åpent sin virksomhet i 1813 fantes det ikke én kvinne blant studenter og ansatte.

- I dag har UiO over 30 000 studenter, 18 000 av disse er kvinner. Også blant årets studentkull er kvinnene i flertall. På sikt vil det kanskje blir nødvendig å kvotere inn menn. Tallene sier sitt om en svært gledelig utvikling, smilte ordføreren, som oppfordret de nye studentene til å ta byen i bruk på alle hold.

Emneord: Studentsaker, Studentforhold Av Trine Nickelsen
Publisert 10. aug. 2004 14:50 - Sist endret 10. des. 2008 15:10
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere