Forvalter fabelaktig kunst

- Personlig har jeg ikke så veldig sans for det pene bildet på veggen. Kunst skal utfordre, mener Ulla Uberg , nytilsatt seniorkonsulent med ansvar for å forvalte og formidle universitetets kunstsamling. Ikke minst ønsker hun å gjøre ansatte og studenter mer bevisst på den fabelaktige kunsten som omgir dem.

BRYTER MONOTONIEN: - Gjennom formen, fargen og vannet bryter Jon Gundersens fontene monotonien i steinplassen foran Helga Engs hus. Skulpturen gir en tenke- og opplevelsespause, påpeker Ulla Uberg.
Foto: Grethe Tidemann

- Universitetets kunstsamling er en stor og viktig samling med et enormt mangfold. Her er faste veggutsmykninger, grafikk, tekstilarbeider, skulpturer og malerier, blant annet mange spennende portretter og mye annen interessant kunst. Det er det som gjør jobben så interessant. Samlingen er fabelaktig, utbryter Ulla Uberg, som formerlig sprudler av entusiasme over sin nye jobb.

- Og det aller meste av kunsten er stilt ut, legger hun til og sikter til at verk
ikke er stuet ned i magasiner, men er tilgjengelig der folk ferdes.

Kunst på heltid

Egentlig heter hun Inger Hjørdis Ulla, men hun bruker bare Ulla. Første juni tiltrådte hun stillingen som ansvarlig for universitetets kunstsamling etter at forgjengeren, Jan Edgar Lunde, gikk av med pensjon i vår. At stillingen samtidig ble oppgradert fra en deltids- til en fulltidsstilling er en god ting, i følge Uberg, for det er mange oppgaver å ta fatt på.

Hun forteller at registrering av verkene står høyt på prioriteringslisten.
- Rundt 1200 verk er registrert i kunstdatabasen til UiO. Registreringen av samlingen skal fortsette samtidig med at tilstanden til de enkelte verkene vurderes. En del trenger restaurering, opplyser hun.
Dette gjelder imidlertid ikke kunstverkene i Urbygningen i sentrum hvor mange verk er blitt restaurert i forbindelse med oppussingen av bygningen. Nå skal den nyrestaurerte kunsten opp på veggene igjen, og Uberg forteller at mye tid vil gå med til dette de neste ukene.

Ambulerende kunst

Parallelt med den praktiske forvaltningen av kunsten har hun også fått ansvar for å formidle den til universitetets brukere og til omverdenen. Dette er en oppgave hun gleder seg spesielt over.
- Jeg ønsker å gjøre ansatte og studenter mer bevisst på samlingen. Hvis ingen opplever kunsten blir den bare pynt. Kunst skal oppleves, erklærer hun.

Hun viser til at en måte å få aktivisert bildene på er å flytte på dem.
- Det henger mye spennende kunst rundt omkring som ikke blir sett - som er blitt en del av inventaret. Ved å flytte på verkene kan vi gi dem nytt liv og universitetets brukere rom for nye opplevelser, sier hun.

Gjennom omvisninger, utstillinger og utlån ønsker hun også å gjøre omverdenen mer kjent med universitetets kunstsamling.
- I høst skal vi låne ut to malerier til en portrettutstilling på Norsk folkemuseum. Skulpturen Constructed Head av Naum Gabo skal til en utstilling i Basel i Sveits. Utlån er også en måte å formidle en samling på, påpeker hun.

Skreddersydd bakgrunn

Ulla Uberg, som er cand. philol. med hovedfag i kunsthistorie, har en bred kunst- og formidlingsfaglig bakgrunn. Hun har blant annet
arbeidet som daglig leder for Norske kunstforeningers landsforbund og som utstillingsleder for Riksutstillinger. Hun har også vært engasjert som timelærer og sensor ved /Institutt for arkeologi, kunsthistorie og konservering ved UiO.

Men stillingen som ansvarlig for kunsten ved UiO er drømmejobben, mener Uberg. Organisatorisk ligger stillingen under Teknisk avdeling og Uberg forteller om en svært positiv mottakelse både i avdelingen og ved universitetet forøvrig.
- Jeg har fått dyktige og hyggelig kolleger, og jeg arbeider med en av landets mest interessante kunstsamlinger. Det er ikke rart jeg oppfatter meg selv som svært privilegert og kjempeheldig, sier hun.

Av Grethe Tidemann
Publisert 20. aug. 2004 09:32 - Sist endret 10. des. 2008 15:03
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere