Vikingene har inntatt Tullinløkka

Med statsminister til stede, med mjød-servering, fløytespill og håndverkere fra vikingtid, ble utstillingen Kaupang - vikingbyen åpnet den 3. juni. Av om lag 100 000 funn fra utgravingene, er 600 nå å se på Historisk museum.

LÆRE: - Vikingene har noe å lære oss som lever i dag, sa statsministeren. Til venstre: prorektor Anne Brit Kolstø, til høyre: museumsdirektør Egil Mikkelsen.
Foto: Trine Nickelsen

- Resultatene fra de arkeologiske utgravingene er en ressurs for samfunnet vårt, sa en smilende statsminister til de mange inviterte gjester i Historisk museum denne ettermiddagen i juni.

Utenfor den drøyt hundre år gamle bygningen i Frederiksgate 2 ble Kjell Magne Bondevik møtt av levende vikinger som spilte musikk, smidde hjelmer og laget skotøy i anledning av utstillingsåpningen.

Kan lære av vikingene

- Nei det er ikke slik som det gjerne sies, at vikingene helst holdt seg til å plyndre klostre i Irland og kirkekunst i Frankirke. Historien om menneskene som levde på handelsstedet Kaupang ved Larvik for 1200 år siden, kan vi som lever i dag lære noe av. Det gamle samfunnet tok opp i seg elementer fra andre kulturer. Menneskene i vikingbyen forteller om sameksistens, arbeidsskikkelighet, utferdstrang og framtidstro, sa statsministeren.

Det var 1. mai i fjor at Bondevik, etter et besøk på utgravingsfeltet, kunne meddele partifeller i Vestfold at regjeringen hadde bevilget fem millioner kroner til å fullføre utgravingsprogrammet. Og, la statsministeren til, "... regjeringen følger nøye med på hva som skjer ...".

- Vi ønsket å gi det nødvendige løftet til formidling hjemme og ute, sa Bondevik i sin tale, tydelig tilfreds med at Universitetets kulturhistoriske museer nå har laget en stor utstilling av noe av det arkeologene fant i løpet av tre års utgravinger.

- En stor dag

- Dette er en stor dag. Det er så veldig mange jeg kunne takke. Ved denne anledning velger jeg å bare takke én, nemlig Charlotte Blindheim, som ledet utgravingene på 1950- og 60-tallet, sa Dagfinn Skre, professor ved Institutt for arkeologi, kunsthistorie og konservering, og leder for utgravingene.
- I 1996 gav hun hele prosjektet til meg. "Gjør det du vil," sa hun. Og det har jeg gjort, forsikret Skre.


Utgravingene viser at det var i Kaupang at den sagnomsuste vikingtidsbyen Skiringssal lå. Dette er etter alle solemerker Norges første by, grunnlagt en gang mellom 780 og 820 av den danske kongeslekten skjoldungene, oppkalt etter stamfaren Skjold, Odins sønn. Byen levde bare i 100-150 år. Men hvorfor byen døde ut, har forskerne ikke funnet svaret på.

Arabiske sølvmynter

Kaupang har vært en viktig handelsplass og et sentrum for håndverk. I byen har det vært både bolighus, verksteder, gater, havn og brygge. Hit kom reisende fra alle kanter av Nord-Europa, det viser funnmaterialet. Men også fra andre deler av verden. Det er for eksempel funnet perler fra India og mynter fra områder som i dag er Irak og Iran. Men i byen var det også lokal produksjon, noe verktøy, støpeformer og produksjonsavfall vitner om.

De som besøker utstillingen, vil få se arabiske sølvmynter, glassperler, keramikk, smykker i gull og bronse, rav, sverd, redskaper, fotavtrykk, gryter, dyrebein fra husholdningene og mye mer. Utstillingen varer til over nyttår.

Bildet: Synne Aurora Gullbekk (snart 7 år) var med mamma Inger Synnøve Bredesen og pappa Svein Gullbekk på utstillingsåpning (pappa'n har sin arbeidsplass i Myntkabinettet). I likhet med Bondevik og mange andre, ble Synne Aurora møtt av vikinger utenfor Historisk museum som drev med forskjellig håndverk. Her beundrer hun de flotte viking-hjelmene som Anders Helseth har smidd. (Foto: Trine Nickelsen)

Emneord: Museene, Kaupang Av Trine Nickelsen
Publisert 7. juni 2004 08:59 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere