Mikroteknologisenteret åpner over ett år etter planen

I morgen tirsdag 20. april vil Handels- og næringsminister Ansgar Gabrielsen foreta den offisielle åpning av Mikro- og nanoteknologilaboratoriet i Gaustadbekkdalen i Oslo. Laboratoriet er en av de største enkeltsatsinger for norsk forskning siden andre verdenskrig. Etter planen skulle senteret ha åpnet i desember 2002, men på grunn av problemer med å få laboratoriene vibrasjonsfrie, måtte åpningen utsettes.

ÅPNER: Mikroteknologisenteret i Gaustadbekkdalen åpner dørene tirsdag 20. april.
Foto: Grethe Tidemann

Mikro- og nanoteknologi åpner nye muligheter innen medisin alle områder som har betydning for vårt dagligliv. Teknologien muliggjør alt fra mikroroboter som renser blodårene dine, til ørsmå sensorer som får pølsene i kjøleskapet til å si fra når de er harske, heter det i ei pressemelding fra SINTEF.

Det nye laboratoriebygget med alt sitt utstyr, koster nær en kvart milliard kroner. Laboratoriet er finansiert av Nærings- og handelsdepartementet via Norges forskningsråd og SINTEF.

SINTEF og Universitetet i Oslo vil drive laboratoriet i fellesskap. Forskere fra SINTEF og vitenskapelig personell og studenter fra Universitetet i Oslo vil ha sitt daglige virke her. Laboratoriet vil også bli en viktig nasjonal ressurs der norsk industri kan få utviklet prototyper og endog produsert nye produkter som teknologien muliggjør.
Mikrosystemer er komponenter der dimensjonene måles i tusendels - ja noen ganger i milliontedels millimeter. Ved hjelp av slike komponenter har forskere og industrifolk allerede laget analyselaboratorier på størrelse med et kontokort. Medisinske systemer som får plass på en lillefingernegl kan opereres inn i kroppen din, og radiosendere som får plass i ventilen på bildekket ditt gir beskjed om trykket i dekket, Mikro- og nanoteknologien åpner døra til en ny verden.

Strenge krav til renhet og vibrasjonsdempning har gjort byggingen av laboratoriet til et krevende prosjekt, kanskje et av at de mest kompliserte byggeprosjekter i Norge til nå. Eksperter fra mange land har derfor vært hentet inn for at den siste teknologi på området skulle tas i bruk. Etter planen skulle Mikro- og nanoteknologisenteret ha åpnet desember 2002, men på grunn av problemene med å lage vibrasjonsfrie laboratorier, ble åpningen altså utsatt med over ett år.

Emneord: Mikro- og nanoteknologi, Forskning
Publisert 19. apr. 2004 10:49 - Sist endret 10. des. 2008 15:29
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere