Et steinkast fra Akropolis

I en stille gate like ved Akropolis ligger Det norske instituttet i Athen for klassiske studier, arkeologi og kulturhistorie . Det ble opprettet i 1989 og drives og finansieres av de fire norske universitetene i fellesskap. Her kan du for eksempel ta et sommerkurs i nygresk.

Foto: Grethe Tidemann

I femte etasje i en leiegård i Athen er to leiligheter slått sammen. Vi befinner oss i lokalene til Det norske instituttet i Athen, og det mest iøynefallende er den storslåtte utsikten til Akropolis og de tusenvis av bøker som dekker veggene fra gulv til tak.

Bøkene tilhører samlingen som ble innkjøpt i 1990 fra professor Johannes Triantaphyllopoulos.
- Jeg ble overrasket over hvor god denne boksamlingen er, bemerker instituttets bestyrer, Knut Ødegård. Han forteller at samlingen består av 15 000 bind. En del er antikvariske bøker fra 1600-tallet, men mesteparten er moderne bøker på alle europeiske hovedspråk. Samlingen har blant annet mange bøker innen historie og arkeologi, en sterk samling gresk og latinsk litteratur og en rik samling originalkilder fra antikken.

Tilbakelagt strid

Kjøpet av boksamlingen og ikke minst vilkårene for overtakelsen og det faktum at Triantaphyllopoulos ble tildelt Kongens fortjenstmedalje i forbindelse med overtakelsen, er siden blitt gjenstand for betydelig kritikk. Det kom etter hvert fram at professoren hadde en tvilsom fortid som justisminister under juntaregimet i Hellas.

- Denne striden har vi nå lagt bak oss, sier Ødegaard. Fortsatt disponerer Triantaphyllopoulos et kontor ved instituttet, men det siste året har han pga. høy alder og sviktende helse vært innom bare én gang.

Det norske instituttet har i tillegg til Ødegård, to ansatte i administrative stillinger, Audny Hegstad Diamantis og Merete Ludviksen.
- Audny og Merete representerer kontinuiteten. Begge har fast bopel i Athen, behersker språket og har lokalkunnskaper og kunnskaper om det greske samfunnet. Det kommer godt med, ikke minst i kontakt med de greske myndighetene, sier Ødegård.

Fra Athen til Roma

Ved instituttet er man i ferd med å avslutte et bachelorkurs om den klassiske kulturen i Athen. Etter kurset, reiser de fleste studentene videre til Roma for å ta et kurs om den augusteiske gullalderen.
- I år har vi fått til et samarbeid med Det norske institutt i Roma. I tillegg til det faglige utbyttet studentene får, fyller vi på denne måte opp et helt semester, forklarer Ødegård.

Han forteller at femten studenter fra ulike studieprogrammer ved UiO, UiB og NTNU har fulgt kurset i vinter.
- For oss har kvalitetsreformen vært en fordel. Før var kurset en integrert del av et mellomfag i arkeologi eller historie. Nå er det godkjent ved flere studieprogrammer, og flere har fått mulighet til å studere ved instituttet.

I høst arrangerte instituttet for første gang et masterkurs om religion og helligdommer i Antikkens Hellas i samarbeid med Seksjon for religionsvitenskap i Bergen. Elleve studenter fulgte masterkurset i høst. Knut Ødegård regner med større søkning etter hvert som tilbudet blir bedre kjent.

Neste masterkurs starter opp i oktober. Ødegård håper å få i gang flere kurstilbud innenfor ulike fagdisipliner.
- En mulighet kunne være et masterkurs i nyere gresk historie og kultur, sier han.

Etterutdanningskurs for lærere

De neste månedene har instituttet en litt roligere periode fram til sommerkurset i nygresk begynner 21. juni. Nygresk er et fag det ikke undervises i ved noen av de norske universitetene. På programmet til høsten står også et etterutdanningskurs for lærere om religion, politikk og monumenter i det klassiske Hellas.
- Instituttet arrangerer også mindre kurs for grupper fra universiteter og høgskoler, forteller Ødegård.
- Institutt for teatervitenskap ved UiO holdt et kurs ved instituttet i høst hvor vi bidro både med praktisk tilrettelegging og faglig innhold. Vi er også åpne for å tilby kurs til bedrifter. I tillegg er vi behjelpelige med å skaffe husly og leseplass og adgang til museer og arkeologiske steder for forskere og studenter som planlegger studieturer og forskningsopphold i Hellas, men det er viktig at vi blir kontaktet god tid i forveien, understreker han.

Utgravningsprosjekter

Ødegård forteller at utgravningsprosjekter er en annen viktig del av instituttets virksomhet.
- Grekerne har et meget restriktivt system for arkeologisk virksomhet. Det greske kulturdepartementet gir utelukkende tillatelse til utgravninger til arkeologiske institusjoner basert i Athen. Instituttet spiller derfor en nøkkelrolle i etablering og gjennomføring av norske utgravningsprosjekter.
I regi av instituttet er det gjennomført utgravninger i Arkadia og Petropigi. Instituttet har også fullført et undervannsprosjekt ved Ithaki, The Greek-Norwegian Deep-Water Arcaeological Survey.

Et nytt undervannsprosjekt er på planleggingsstadiet. Arbeidet i Arkadia skal videreføres i sommer, og prosjektene omfatter blant annet utgravninger i helligdommen for Athena Alea og nye høyteknologiske undersøkelser av den antikke byen Tegea.


Fornøyde studenter
Ved instituttet arbeider bachelorstudentene med avsluttende kursoppgaver. En av dem er Maren Lystad som følger studieprogrammet Antikkens kultur og klassiske tradisjon ved Universitetet i Oslo.

- Vi har hatt fire dobbelttimer undervisning i uken i seks uker. I tillegg har vi hatt ekskursjoner og dagsutflukter til steder som Akropolis, Korint og Delfi. Jeg har lært utrolig mye på kort tid. Det har vært mye å sette seg inn i, men stoffet er så interessant at du får lyst til å lese enda mer. De fleste av oss har lest mye utenom pensum, hevder hun.
- Det har vært ganske fantastisk å sitte på terrassen og lese originalmanuskripter fra Antikken mens du ser opp på Akropolis, legger hun til.

Lystad uttrykker at hun er svært fornøyd med kurset. Ikke minst med innkvarteringen på hybelhuset.
- At vi har bodd sammen, har bidratt til at vi er blitt ekstra godt kjent, sier hun og forsikrer at det har blitt tid til andre ting enn studier også.
Maren Lystad forteller at drømmen er å komme tilbake for å være med på et utgravningsprosjekt.

Det eneste hun har savnet er en PC-stue. Bård Skjeggestad derimot, har med egen datamaskin og slipper å være med på å konkurrere om de få maskinene instituttet disponerer. Vi møter ham derfor på hybelhuset som ligger i gangavstand fra instituttet. Det gjør også de andre nordiske instituttene i Athen, og Det nordiske biblioteket som eies og drives av de fire nordiske instituttene i fellesskap.


Bård Skjeggestad berømmer også innkvarteringen.
- Du betaler 10 euro i døgnet for dobbeltrom og 15 for et enkeltrom. Da blir rommet vasket to ganger i uken, og inkludert i prisen er også rent sengetøy og håndklær. Vi deler kjøkken og bad, og du må skrive at vi har en fin takterrasse som er mye brukt, sier han.

Bård Skjeggestad er student på språkprogrammet i Oslo med fordypning i latin.
- Jeg søkte meg hit for å få en pause fra Oslo og nye opplevelser, og jeg har virkelig storkost meg. Instituttet tilbyr gode fasiliteter og et høyt faglig miljø, og kurset er svært godt organisert. Nå er jeg virkelig spent på om det blir like bra i Roma, sier han.

Emneord: Sentrene, Antikken Av Grethe Tidemann
Publisert 23. apr. 2004 09:54 - Sist endret 10. des. 2008 19:11
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere