Abelprisen til Sir Francis Atiyah og Isadore M. Singer

Vinnere av den andre Abelprisen i historien er Sir Michael Francis Atiyah, University of Edinburgh i Skottland og Isadore M. Singer, Massachusetts Institute of Technology i USA. Det kunngjorde preses i Det Norske Videnskaps-Akademi, professor Lars Walløe, klokken 12 i dag.

FÅR ABELPRISEN: Sir Michael Francis Atiyah t.v. og Isadore M. Singer tildeles årets Abelpris.(Foto: Videnskaps-Akademiets bildearkiv)

Abelprisen på 6 millioner norske kroner deles mellom Sir Michael Francis Atiyah, University of Edinburgh og Isadore M. Singer, Massachusetts Institute of Technology for å ha oppdaget og bevist indeksteoremet, som knytter topologi, geometri og analyse til hverandre, og den fremtredende rolle de har hatt når det gjelder å bygge nye broer mellom matematikk og teoretisk fysikk", for å sitere fra Abelkomiteens begrunnelse.

Generalsekretær Reidun Sirevåg i Videnskaps-Akademiet sa at hun hadde vært i kontakt med Atiyah like etter kunngjøringen av prisen, og hun kunne fortelle at han var svært begeistret for at han var tildelt Abelprisen. Og han var glad for å høre at han delte prisen med Singer. Han syntes at det var opplagt at de to måtte dele prisen. Hun spurte han også om han var overrasket, og da hadde han svart at han var delvis overrasket. Atiyah lovte også å ta turen til Trondheim i forbindelse med at han kommer til Oslo for å motta prisen 25. mai. Den andre prisvinneren, Isadore M. Singer, oppholder seg for tiden i California, der det fortsatt er natt, og han vet ennå ikke at han har fått tildelt prisen.

Prisen er oppkalt etter den norske matematikeren Niels Henrik Abel (1802-1829). Den ble første gang utdelt i fjor og gikk til Jean-Pierre Serre ved Collège de France i Paris.

Det er en internasjonal komité med anerkjente matematikere, ledet av professor Erling Størmer ved Universitetet i Oslo, som har vurdert de nominerte kandidatene. Komiteen ga sin innstilling til styret i Vitenskapsakademiet som umiddelbart før kl. 12 i dag fattet sin beslutning.

Etter at navnet var kunngjort, ga Erling Størmer komiteens begrunnelse for tildelingen. En populærvitenskapelig redegjørelse av prisvinnerens arbeid avsluttet arrangementet på Akademiets hus i Drammensveien 78 i dag.

Den 25. mai kommer prisvinneren til Oslo for å motta prisen. Abelprisen 2004 får han overrakt av H.M. Kong Harald i Universitetets Aula. Om kvelden er det bankett på Akershus Slott til ære for prisvinneren med regjeringen som vertskap. Uniforum kommer med mer stoff om prisvinnerne senere i ettermiddag.

Emneord: Abelprisen, Niels Henrik Abel2 Av Trine Nickelsen
Publisert 25. mars 2004 10:32 - Sist endret 26. mars 2009 15:33
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere