- UiO-forskere verdsettes i Mali

Rektor Arild Underdal har vært på besøk i Mali, landet som ligger tett på et av de varmeste steder på jorden, Sahara.
- Det er hyggelig å kunne konstatere at våre folk blir høyt verdsatt i dette vestafrikanske landet, sier Underdal.

UNIVERSITET: I middelalderen var denne moskeen brukt som vitenskapssenter. Den gang var det så mange som 20-25 000 studenter her! (Foto: Berit Smestad Paulsen.)

Universitetet i Oslo har samarbeidet med forskningsinstitusjoner i det vestafrikanske landet i 14 år.

Ved Universitetet i Oslo forskes det innen språk, biologi og farmasi i Mali. Med seg på reisen hadde Underdal, foruten sin kone, professor Berit Smestad Paulsen ved Farmasøytisk institutt, professor Ingse Skattum ved Klassisk og romansk institutt, koordinator Alida Jay Boye ved Senter for utviking og miljø (SUM) og leder for Seksjon for internasjonale programmer (SIP) ved UiO, Hélène Ullerø.

- Det betyr noe for dem at vi har våre forskere der. Det er gledelig å se at en ikke altfor ressurskrevende innsats fra vår side, gjør en forskjell, sier Arild Underdal.

Landet som fikk sin første demokratisk valgte president i 1992. UiO har bilaterale avtaler med Université de Malí som ble etablert i 1996.

Utvikler plantemedisin

Forskere ved Farmasøytisk institutt, UiO, bistår ørkenlandet med å utvikle plantemedisiner, spesielt mot malaria, men også mot hoste, forstoppelse og eksem. NUFU-midler skal blant annet gå til å bygge opp infrastruktur ved et helt nytt institutt for tradisjonell medisin i Malis hovedstad Bamako.

- Under besøket i landet fikk jeg se en helt ny laboratoriebygning av høy standard. Der skal det drives med analyse av medikamenter. Dette er eksempel på at myndighetene i landet sørger for at samfunnet får glede av forskningen som drives.

Det andre NUFU-finansierte prosjektet i Mali er det Institutt for klassiske og romanske språk som står for. Bakgrunnen for prosjektet er myndighetenes beslutning om å innføre stedegne språk i grunnskolen i tillegg til det offisielle språket fransk. Men kompetansen i maliske språk er svak. Prosjektets mål er å bidra til å heve maliernes egen kompetanse.

Manuskripter i Timbuktu

I ørkenbyen Timbuktu på grensen til Sahara driver Senter for utvikling og miljø prosjektet African Literacy Heritage from Timbuktu. I middelalderen var Timbuktu et islamsk universitetssenter.

Bøker ble brakt hit eller skrevet på stedet av lokale lærde. Mengder av litterære manuskripter finnes i dag på private hender. Formålet med prosjektet er å ta vare på den rike arabiske litterære arven.

Oppfølging

- Det er viktig å sørge for videre oppfølging, slik at Mali nyttiggjør seg forskningen i størst mulig grad, understreker Underdal.

Rektoren var for øvrig slått av gjestfriheten han ble møtt med.
- Besøket var svært godt forberedt, og alle tok seg god tid til oss besøkende fra Norge. Skulle vi gjort det på samme måten når vi får gjester fra utlandet, hadde vi greid toppen sju-åtte besøk i året, smiler han.

Emneord: Mali Av Trine Nickelsen
Publisert 9. des. 2003 12:26 - Sist endret 10. des. 2008 16:02
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere