Museum på Sørenga planlegges med vikingskipene

Nytt kjempemuseum for UiOs kulturhistoriske samlinger skal reises på Sørenga/Bjørvika. Men om vikingskipene flytter med, vil trolig avgjøres først om to år. Skal museet i mellomtiden planlegges for også å romme vikingskipene? Ja, mener Universitetsstyret.

TIL SØRENGA? Vikingskipene skal med i den videre planleggingen av det nye kulturhistoriske museet.
Foto: Ståle Skogstad

Så lenge mulighetene for flytting står åpen, bør det nye museet inkludere vikingskipssamlingen i den videre planleggingen. Det vedtok Styret i sitt møte 11. november.

At vikingskipene skal med til Sørenga, skal også være utgangspunkt for konsekvensutredningen for det endelige valg av tomt i området der Oslo by så dagens lys for tusen år siden.

Et kjempebygg

Universitetets kulturhistoriske museer (UMK) ønsker et nybygg reist på Sørenga innen jubileumsåret 2011. Nå frister museet en trang tilværelse i Historisk museum på Tullinløkka og Vikingskipshuset på Bygdøy. Det nye museet blir desto romsligere: Det er planlagt å bli på hele 46 000 kvm. Til sammenlikning blir den nye operaen på "bare" 36 000 kvm. 7600 kvm er planlagt til utstillinger, inkludert 1600 kvm til vikingskipene.

Publikumsdelen av museet er tenkt bygd i Middelalderparken, sør for dagens Bispegate, mens resten av museet er planlagt nord for den. Riksantikvaren har reist innsigelse mot at deler av museet plasseres i parken.

Beslutning om to år

Det var konsulentfirmaet Safetec Nordic AS som for tre år siden fikk i oppdrag å utrede de tekniske og risikomessige sidene ved en mulig flytting. UMK har sluttet seg til Safetec-rapporten, som konkluderer med at samlingene ikke bør flyttes på det nåværende tidspunkt.

- Beslutningen om vikingskipene skal inn i det nye museet eller ei, behøver ikke fattes før om to år. Grunnen til at vi ikke ønsker vedtak om dette nå, er at vi da vil ha bedre tid på oss til å skaffe ytterligere kunnskap om flytting av skip fra dem som har gjennomført slike prosesser selv. Om to år er konsekvensanalysen ferdig og en arkitektkonkurranse skal utlyses, opplyste museumsdirektør Egil Mikkelsen til Styrets medlemmer.

- Globalt ikon

- Jeg håper at vi uavhengig av vikingskipene kan lage et godt museum i Bjørvika, sa styremedlem Kristian Gundersen. Han minte om at Vikingskipene er et globalt ikon og at museet på Bygdøy har nesten ti ganger så mange besøkende som de øvrige samlingene ved UKM.
- Vikingskipshuset er et av verdens best besøkte museer. Det har store konsekvenser for visjonen til det nye museet om vikingskipene er tenkt som en del av dette museet eller ikke.

Gundersen viste til at den internasjonale ekspertisen på trekonservering er samstemt: Det vil oppstå degradering av skipene, og det er stor risiko for skader på de øvrige gjenstandene under en flytteprosess. Et samlet konservatorkorps ved UKM går også imot.

- Jeg foreslår at Styret biter i det sure eplet og ber universitetsdirektøren jobbe for et nytt museum, uten vikingskipene, sa Gundersen.

I et notat til Styret oppfordret vitenskapelig ansvarlig for Vikingskipshusets samlinger, professor Arne Emil Christensen til å avvise en flytting.
- Vi har ikke museumsetisk lov til å ta sjansen på flytting, sa han.

Subsidiært ønsket Christensen at Styret fattet et vedtak som legger opp til en planlegging der det fortsatt er to alternativer for det nye museet: ett uten Vikingskipshusets samlinger dersom de videre undersøkelsene viser at det er for risikabelt å flytte, et med, hvis det i framtiden skulle vise seg mulig å rekonservere og sikre gjenstandene slik at de tåler en flytting.
Men dette synet vant altså ikke fram blant flertallet av Styrets medlemmer.

- Jeg bekymret for at UiO ikke eksplisitt ønsker to alternativer i den videre planleggingen, sa Christensen etter at vedtaket om å inkludere vikingskipene i den videre planleggingen var fattet.

Emneord: Vikingskipshuset Av Trine Nickelsen
Publisert 13. nov. 2003 11:48 - Sist endret 10. des. 2008 15:30
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere