I Galleri Sverdrup: Se historiske foto fra UiO

På loft og i kjeller, i skap og skuffer finnes de, i ukjent antall. Nedstøvet, gulnet - eller så gode som nye. Hvert med en historie å fortelle. Nå skal de eksponeres for det menneskelige øye: fotografiene fra livet ved UiO.

HVERDAGSUNIVERSITETET: - Fotoutstillingen viser UiO som hverdagsuniversitet, forteller Anne Vaalund.
Foto: Ola Sæther

- Yndlingsfotografiet mitt er dette her: Lavekspert Lynge leder en ekskursjon til Hadeland på 30-tallet. I hatten har han samlet små kvister. En av dem holder han framfor seg og foredrar. Rundt ham står studentene lutter øre. De suger til seg kunnskap. De er våte. Og det regner. Det er et fantastisk øyeblikksbilde, synes Anne Vaalund, prosjektkoordinator for Universitetshistorisk fotobase. Det er hun som har laget utstillingen "Tilbakeblikk.

Fotografier fra universitetets historie" som nå er å se i Galleri Sverdrup.
- Målet er å samle alle universitetshistoriske bilder i en database. Denne utstillingen viser hva slags bilder denne databasen kan inneholde, sier hun.

I småsko og foldeskjørt

- Dette er også fint, fortsetter Vaalund.
- Professor Olaf Holtedal som viser en kvinnelig student basaltlavaer under en geologiekskursjon til Sande-kalderane ved Holmestrand i 1949. Han iført eplenikkers og rupesekk, hun i småsko og foldeskjørt.

Vaalund understreker at utstillingen ikke omfatter de bildene som vanligvis er å se fra UiO, som søylene på universitetsplassen eller Air-statuen på Frederikkeplassen.
- Nei, det er hverdagsuniversitetet vi viser her.

Og mange av bildene er da også fra ekskursjoner, faglige bilder og bilder fra lunsjpauser. Slike "utflukter" representerte nok en god anledning til å ta med seg kamera.
- Bildene viser etnologer, geologer, botanikere og marinbiologer ute i felten i perioden 1910 til 1960. Jo, det blir mye naturfag, her. Det er få bilder fra de historisk-filosofiske fagene og samfunnsfagene. Men jeg tror ikke et sekund på at det ikke finnes flere ute i disse miljøene, sier Vaalund.

Fru Blindern så alt

Den som åpner utstillingen, er selveste fru Blindern: Fanny Arnesen, bondefrue på Øvre Blindern, gården universitetet kjøpte i 1920. En klausul i salgskontrakten sa at hun og mannen skulle få bo der livet ut. Hun ble 100 år, minst, og fikk med seg det aller meste, inkludert 60-tallets byggeboom.

- Oppbyggingen av Blindern som institusjon er en spennende del av historien. De fleste i dag tenker nok ikke over hvordan universitetet var tenkt og planlagt, tror Vaalund.
- De første bygningene var tegnet i nyklassisistisk stil, men pengemangel gjorde at byggingen ikke kom i gang før ut på 30-tallet. I mellomtiden hadde byggestilen endret seg fullstendig. Så ble det praktfull funkis i steden.

På 1960-tallet ble bygningene på Øvre Blindern reist, med stor fart. Bildene viser situasjoner fra byggeprosessen. Utstillingen omfatter også en billedserie hvor publikum får se interiører fra den gang bygningene var nye, tegnet av arkitekt Leif Olav Moen.

- Vi har også med mange fotografier fra Universitetets naturhistoriske museer og Botanisk hage på Tøyen. Bildene viser utstillingsverdenens bakside, gir blikk inn bak kulissene, forteller Vaalund.
- Som dette her, for eksempel: Havskilpadden Ester, støpt i polyester, derav navnet, som noen fiskere i Vesterålen halte i land i 1958. Bildet viser ankomsten til Zoologisk museum. Der henger hun fremdeles i beste velgående.

HVERDAGSUNIVERSITETET: Anne Vaalund har laget fotoutstillingen som nå vises i Galleri Sverdrup. - Fotografiene viser oss UiO som hverdagsuniversitet, sier hun. I bakgrunnen sees et fotografi av Frederikke som stod ferdig i 1962, tegnet av arkitektene Frode Rinnan og Olav Tveten.

Tilbakeblikk

fotografier fra universitetets historie
Utstilling i Galleri Sverdrup
7. november - 16. januar 2004
Arr.: Museum for universitets- og vitenskapshistorie

Universitetshistorisk fotobase (UFO)

- Hovedmål: Å gjøre fotografier fra UiO med historisk interesse, tilgjengelige.
- Det bygges nå opp en database med digitaliserte kopier av fotografiene.
- Databasen skal legges ut på Internett.
- UFO er et samarbeidsprosjekt mellom Museum for universitets- og vitenskapshistorie, Forum for universitetshistorie, Universitetsbiblioteket, Informasjonsavdelingen og Museumsprosjektet/Enhet for digital dokumentasjon ved HF.

Av Trine Nickelsen
Publisert 21. nov. 2003 12:31 - Sist endret 10. des. 2008 15:13
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere