Sophus Bugge sover ikke mer

Studentbiblioteket på HF åpnet 12. august etter en ansiktsløftning av det heller kraftige slaget. - Før sovnet folk på lesesalen. Det gjør de ikke lenger, konstaterer hovedbibliotekar, Ellen Røer Ellefsen.

LIKER LÆRINGSSENTERET: Inger-Grete Vartdal Hansen (t.v.) og Annicken Repshus synes godt om grupperommene på Sophus Bugge. Her løser de gjerne oppgaver i tysk sammen.
Foto: Ola Sæther

Du merker det allerede på vei opp trappa: Lyset flommer mot deg gjennom vide dører i glass. Og dét der dagslyset inntil nylig ikke hadde nubbesjans. Borte er den trange inngangen i hjørnet. Borte er plakater dandert som skjærereir på vegg. Og borte er shabby møbler og ukjekke interiørmessige detaljer for øvrig. På tavler i flere og avstemte farger, i seg selv små kunstverk, er hver rute planmessig tildelt det enkelte fagutvalg og institutt.

- For oss har målsettingen vært å lage et studiemiljø som studentene skal trives i. Det synes jeg vi har fått bra til, fortsetter Røer Ellefesen idet hun åpner dørene inn til det som fra nå av gjerne benevnes 'læringssenter'.

Lykkelig møte

- Det startet med et lykkelig møte med daværende dekan Even Hovdhaugen på vei fra trikken. Vi tok opp arbeidsforholdene for HF-studentene. Fakultetet mangler pc-plasser og grupperom, var hans konklusjon. Mitt spørsmål "hva om vi bygger om lesesalen", fikk dekanens entusiastiske støtte. Søknad ble sendt og dét akkurat da studiereformen var i sin emning. Bibliotekaren forteller at det siden da har gått fort: sjelden har fakultetet fått et prosjekt så kjapt igjennom.

- Her ved inngangen skal vi ha en informasjonssøyle, men den er ikke kommet på plass ennå. Sophus Bugge på sokkel skal selv hilse studentene velkommen. Men da uten huggtennene han ble påført av noen lurendreiere den gang han stod i trappa. De nye montrene står tomme for vi har ikke hatt tid til å lage utstilling ennå. Men det meste skal være på plass innen den offisielle åpningen 15. september, lover Røer Ellefsen.

Arena for læring

Ideen med læringssenteret er at studentene skal finne de tjenestene de trenger på samme sted: bibliotektjenester, IT-støttetjenester og IT-baserte læringsverktøy. På den gigantiske lesesalen var det før 604 stille leseplasser. Nå er 320 tilbake.
- Vi så at bruken hadde gått ned. Faktisk var i gjennomsnitt 70 prosent av plassene ledige. Mye av arealet er nå disponert på en annen måte: Som dere ser har vi laget grupperom, ti i tallet, med oppkoblingsmulighet for pc. Glassflater sørger for lys og materialer er for øvrig valgt for å sikre lyddemping. Hør hvor stille dørene lar seg åpne!

- Vi har nå 36 flyttbare arbeidsplasser hvor bord og stoler kan settes sammen etter eget forgodtbefinnende. Og vi har eget rom for kopimaskiner og skrivere. På skjermen der kan du se hvilken jobb som printes.

77 stasjonære pc-er med flere forskjellige programvarer er en viktig del av tilbudet til studentene.
- Studentene er gitt muligheten til å sitte sammen på pc-en, diskutere og hjelpe hverandre. Fargekoding på pc-ene forteller hva de skal brukes til. De gule, for eksempel, er til søking på UiOs nett og i bibliotekkatalogen.

Øyets lyst

Interiørarkitektene har sørget for materialer og linjer til øyets lyst: stål, glass, lyst treverk og klare farger.
- Det er blitt så funksjonelt og pent, det synes alle vi som jobber her. Studentene også, tror jeg. Og studentene har tatt alt i bruk - helt naturlig. I det gamle biblioteket kunne de lese og sove. Det siste gjør de ikke lenger. I det hele tatt føler jeg at vi er gått fra det søvnige til det våkne.

Sophus Bugge på HF er pilot. Nå skal det tenkes nytt også ved de andre fakultetene. For ett er sikkert: studiemiljø og læringsomgivelser skal moderniseres over hele fjøla.

- Bedre enn BI

De studerer tysk på første året, Annicken Repshus og Inger-Grete Vartdal Hansen.
- Vi liker disse grupperommene godt. De er veldig fine, sier de to bak blanke glassdører.
- Vi fant et ledig grupperom da vi kom hit i morges. Før studerte vi på BI, der var det umulig å få tak i grupperom.
- Vi kommer til å bruke dem mye.
- I hvert fall om vi fortsetter å få like mange skriftlige oppgaver som nå!

Emneord: Studentsaker, Studentforhold Av Trine Nickelsen
Publisert 4. sep. 2003 14:19 - Sist endret 10. des. 2008 15:50
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere