Da lærerne kom for å lære

Verken utdanningsministeren eller t-banen kom seg av gårde i kulda. Men det gjorde lærerne! Grytidlig morgen 3. januar bølget de inn over campus og forvandlet gudsforlatte auditorier til åndelige små kraftstasjoner ...

GLADE: - Vi er svært glade for den store oppslutningen om Faglig-pedagogisk dag, sier Vigdis Johansen og Ida Heier Holte ved UNIVETT.
Foto: Trine Nickelsen

Et sikkert tegn på at Universitetet i Oslo har slått følge med resten av verden inn i et nytt år, er alle lærerne. Tusenvis av lærere. Og de finnes over alt: i seminarrom og auditorier, i korridorer, butikker, på Frederikke og Proffen, på museene.

Når januar er i sin ytterst spede begynnelse, arrangerer universitetet trofast en egen dag for den norske lærerstand: Faglig-pedagogisk dag - i år for 18. gang. Måneder i forveien er program på glanset papir sendt ut til skoler i hele Østlandsområdet.

Og år etter år lar lærerne seg friste, skjærer klar av planleggingsmøter og lærerværelsesosialitet og gir seg akademia i vold. Og hva får de? Innblikk i forskning, faglig påfyll, inspirasjon og for manges vedkommende - et rørende gjensyn med gamle trakter. UiO er da for svingende landets største utdanningsinstitusjon for lærere!

Statsråden skuffet

Etter flere år uten et sådant, ble dagen i år åpnet med et fellesarrangement. I Sophus Lies auditorium satt 300-400 lærere benket, som tente (skole)lys og ventet på statsråd Kristin Clemet og hennes bebudede innledningsforedrag om blant annet friskoler og kvalitetsfremmende tiltak i skolen. Noen lyshodet skoleminister var imidlertid ikke å se. Så ble det forkynt fra podiet: Clemet har meldt avbud. Dagen i forveien.

Mishagsytringene lot seg høre som fyord og tunge sukk. Noen reiste seg og gikk. For dem hjalp det ikke at stedfortreder, statssekretær Helge Ole Bergesen, bedyret at han innehar kongerikets største erfaring i å være stand-in for skoleministeren. De fleste lærerne ble dog lydig sittende og lytte til foredrag og etterfølgende paneldebatt.

Faglig-pedagogisk dag kunne i år by på 150-160 arrangementer: forelesninger, omvisninger, seminarer og demonstrasjoner. Blant temaene var: "Henrik Wergelands kvinnesyn", "Voldsomme og vakre fenomener i kosmos", "Tang på hjernen og reker i håret", "Bygg din egen Tyrannosaurus rex av kyllingbein. 6 timers kurs". "Velger vi partner med nesen?"

Mørkets hjerte

Uniforums utsendte reporter valgte i det store mangfoldet professor Jakob Lothes totimers foredrag om den polsk-britiske forfatteren Joseph Conrad. Reporteren og de mange lærerne som var møtt fram, fikk høre litteraturprofessorens lavmælte, men dypt engasjerte utlegninger om Conrads korte roman "Mørkets hjerte" (Heart of Darkness) fra 1899 - en tidlig og nådeløs kritikk av europeisk imperialisme og et hovedverk i litteraturhistorien. Lothe viste også en scene fra filmen Apokalypse nå! av Francis Ford Coppola, Vietnam-klassikeren fra 1979 som er basert på Conrads roman.

- Vi er svært glade!

- Vi hører fra utstillere og forelesere at det er mange her, bortimot 4000 lærere. Det er svært hyggelig for oss, smilte Vigdis Johansen og Ida Heier Holte ved UNIVETT. Vi møtte dem på stand i Idrettshallen på Blindern. Der hadde Kunnskapstorget en utstilling denne dagen, bestående av en drøss ulike firmaer, organisasjoner og virksomheter som ønsket å presentere seg for lærerne.

Hva synes du?

Knut Lerfald, Greåker videregående skole:
- Jeg er veldig godt fornøyd med tilbudet. I dag har jeg vært på to foredrag om Niels Henrik Abel. Det ene omhandlet Abels addisjonsteorem - en teori som har kommet til nytte på en måte som Abel selv ikke kunne forutse - i utviklingen av smartkort! Jeg er her som regel hvert år. Jeg synes tilbudet til realfagslærere er fyldig og meget bra. Selv var jeg student på her på Blindern på 1960-tallet.

Karin Brun Moen, Tyrilistiftelsen, Folldal:

- Vi er tre lærere her fra skolen vår for å få inspirasjon. Og det får vi! Vi har også faglig nytte av arrangementet. Jeg har vært på to foredrag om IKT og et om fenomener i universet. Utrolig flott! Jeg synes Faglig-pedagogisk dag er et kjemtpetilbud for oss lærere!

Emneord: Faglig-pedagogisk dag, Undervisning Av Trine Nickelsen
Publisert 15. jan. 2003 10:36 - Sist endret 10. des. 2008 14:49
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere