Kina kommer til Tøyen

Levende silkeormer, kinesiske vevere, fjærkledde dinosaurer, en halv milliard år gamle fossiler, lotus, bambus og drager. Den største utstillingen på Tøyen noensinne handler om det gåtefulle Kina. Forberedelsene pågår for fullt.

Jørn H. Hurum (t.v.) og Bjørn Vidar Johansen omkranser en kopi av en terrakotta-soldat fra Nord-Kina. Den 500 kg tunge soldaten er blant de svært mange kinesiske godbitene som skal stilles ut.
Foto: Trine Nickelsen

- Se på denne her, da: Ser ut som en skvisa lita snegle. Vet du hvem den er? Jo, din og min og hele menneskehetens og alle virveldyrs forfar. På størrelse med en fingernegl og sånn omtrent 530 millioner år gammel, funnet i Kina for ti år siden og fraktet hit til oss på Tøyen sammen med en hel haug andre spektakulære fossiler, forteller dinosaurusforsker og fossilekspert Jørn H. Hurum (34) ved Paleontologisk museum. Han er leder og primus motor for den store utstillingen som åpner den 2. desember og som varer helt til den 24. februar neste år. Dette blir den største ikke-permanente utstillingen på Tøyen noen gang.

Samarbeider med NRK

Det var i fjor vår at ideen til prosjektet kom - fra Marienlyst.
- Arild Hagen i NRK1 kontaktet oss og fortalte at de hadde planer om en fjernsynsserie fra Kina. Han spurte om ikke de naturhistoriske miljøene her på Tøyen kunne lage en utstilling i tilknytning til serien. Vi tenkte at, jo, det kan vi! Jeg tok kontakt med ledelsen her, de var svært positive og gav meg frie tøyler. Likevel var ingenting sikkert før i august i år - så her har det vært hektisk aktivitet de siste ukene. Tanken er at utstillingen skal utfylle programmene som vises på TV-skjermen, sier han.

Hurum røper at det er første gang de naturhistoriske miljøene samarbeider om å lage en felles utstilling. - Det er tykke murer her på Tøyen, vet du. Men du verden for en artig prosess dette er. Vi henter inn gira mennesker fra forskjellige fag og oppdager at de gjør mye morsomt andre steder, også. Dessuten er dette første gang vi samarbeider på denne måten med en institusjon utenfra, i dette tilfellet NRK.

Designer utstillingen

Det er på Zoologisk museum at utstillingen har fått plass. Et felles utstillingsrom for museene er dermed etablert for første gang.
- Her har det stått en utstilling helt til september i år. På rekordtid fikk vi lov til å rive alt. Nå jobber vi for fullt med å få nye montre inn. Hele salen lyssettes, de første spottene er kommet på plass, og her skal filtre og farger skape stemning, lover Bjørn Vidar Johansen. Det er han som står for design på utstillingen. Johansen viser fram en modell av lokalet, hvor alt er planlagt ned til minste detalj.
- I dette rommet skal vi ha planter fra Kina: bambus, tebusker, appelsintrær og ris. Her vil publikum få se sommerfugler, insekter, levende silkeormer, her skal vi stille ut en stor kinesisk keiserdrakt og en embetsmannsdrakt, og her skal publikum få lære mer om den sagnomsuste Silkeveien, forteller designeren.

Midt i rommet skal en fire meter høy silkevev få plass. I løpet av hele utstillingsperioden vil to kinesere veve silke på denne gamle veven med 12 000 renninger og som det vil ta en hel uke å montere.

- Her vil vi stille ut 2500 år gamle silkestoffer fra gravfunn. British Museum har klart å skaffe seg to slike silkeprøver, vi har fått låne seks - takket være vår gode kontakt med Kina, forteller Johansen tilfreds, som legger til at de besøkende vil få mulighet til å kjøpe ekte kinesisk silke.

- Med flyekspress fra Kina nylig kom en fantastisk drage med digert hode og femti meter lang kropp. Vi gleder oss til å begynne å henge den opp. Og vil skal stille ut fantastiske fossiler fra Kina fra det som regnes som århundredets fossilfunn, og dessuten en livaktig rekonstruksjon av en fjærkledt dinosaur som er laget her.

- Vi er gærne nok

- Vi er nok litt gærne som åpner en utstilling i verste julestria, hvor mediene bare skriver om lutefisk og sprø svor, medgir Hurum. Utstillingen skal gå parallelt med de fem episodene om Kina som sendes på NRK1 fra 9. desember til 6. januar. - Men jeg tror vi skal greie å komme over støynivået og nå ut med vårt budskap om en fantastisk utstilling og mange spennede foredrag.

- Vi håper på 30 000 besøkende, sier Hurum og vet nok at han er litt beskjeden. - Så kan vi heller bli gledelig overrasket, legger han til og smiler.

Emneord: Utstillinger, Tøyen Av Trine Nickelsen
Publisert 13. nov. 2001 15:41 - Sist endret 10. des. 2008 15:19
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere