Hybler til alle utenbys studenter under 21 år

Alle de 390 studentene som søkte om hybel gjennom det nye boligtilbudet, har fått ja. UiO har spyttet inn 1,4 millioner kroner i denne ordningen. Det betyr at hver av disse studentene støttes med omlag 4000 kroner.

390 ferske studenter fra andre kanter av landet er sikret tak over hodet.
Foto: Ståle Skogstad

Det er Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) og Universitetet i Oslo som har gått sammen om å gi et eget boligtilbud til nye studenter under 21 år. Ordningen innebærer at flere hundre boliger reserveres til de yngste studentene som kommer fra andre kanter av landet. En slikt tilbud har aldri tidligere vært gitt ved universitetet.

- Ordningen gjelder for alle studenter som er født i 1981 eller senere, som kommer fra et fylke utenfor Oslo og Akershus og er tatt opp ved et av fakultetene ved UiO, sier rådgiver Lars Sandvig ved Studie- og forskningsadministrativ avdeling, UiO. Fristen for å søke om bolig gjennom denne ordningen var 3. august.

Bakgrunnen for dette spesielle boligtilbudet er erkjennelsen hvor vanskelig er det for dem som kommer fra andre kanter av landet å finne et sted å bo i hovedstaden. I år har derfor de nye studentene sammen med tilbudet om opptak til et fakultetsstudium, også fått tilbud om hybel.

1,4 millioner fra UiO

- Ordningen ble til i våres. Da sa SiO at de ville holde av minimum 350 boliger til de yngste studentene og så mange som mulig utover det. UiO har satt av 1,4 millioner kroner til ordningen. De fleste hybler blir ledig i april og mai, og de fylles vanligvis opp med én gang. Midlene som UiO har satt av til dette boligtilbudet, går til å finansiere at hyblene står tomme til høstsemesteret starter, forteller Sandvig.

Ved hovedopptaket fikk 1318 studenter i målgruppa for boligordningen tilbud om studieplass ved UiO. - Erfaringsmessig vil 70 prosent av alle som får tilbud om studieplass takke ja, og 70 prosent av disse igjen vil faktisk møte opp ved studiestart. I dette tilfelle vil det si om lag 650 studenter. Når 390 søkte om bolig etter den nye ordningen, betyr det at godt over halvparten av de yngste studentene fra andre kanter av landet fant tilbudet attraktivt, konstaterer Sandvig.

Vil ordningen fortsette?

Han medgir at han på forhånd hadde vært usikker på om UiO hadde informert godt nok om det nye tilbudet. - Vi har fått få henvendelser om dette. Men nå har det jo vist seg at mange har vært klar over ordningen og benyttet seg av den.

Enkelte videregående skoler er seine med å sende ut vitnemål. Det ble derfor nylig gjennomført et suppleringsopptak, og tilbud om bolig ble sendt ut til 39 studenter denne uka.

- Når UiO har satt av 1,4 millioner kroner til boligordningen, betyr det at universitetet støtter hver av sine nye studenter som har takket ja til hybel med 4000 kroner. Boligtilbudet skal evalueres til høsten. Da vil det bli avgjort om ordningen skal fortsette.

Emneord: Studentsaker, Studentforhold Av Trine Nickelsen
Publisert 9. aug. 2001 15:12 - Sist endret 10. des. 2008 15:12
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere