Farlige, giftige, levende slanger

Det finnes kvelerslanger så store at de kan svelge en voksen mann og slanger så giftige at de kan ta livet av flere mennesker i slengen. Det finnes øyer i Sør-Amerika så stappfulle av slanger at du vil støte på en for hver tredje kvadratmeter. Ønsker du derimot å oppleve noen av verdens farligste slanger på nært hold uten å risikere liv og helse, kan du oppsøke Zoologisk museum på Tøyen.

En av de vakreste slangene på utstillingen er kopperhodet. Giften kan gi midlertidige lammelser som kan medføre at man ikke kommer seg til legen i tide
Foto: Ståle Skogstad

Slangeutstillingen som i disse dager vises i Zoologisk museum på Tøyen er den største samlingen av levende giftslanger som noen gang er stilt ut i Norge. - Dere skulle ha hørt klapringen fra klapperslangene da de kom, sier Torfinn Ørmen. Han er zoolog på Tøyen og bobler nærmest over av entusiasme over den flotte utstillingen.

Slangene kom til Tøyen i lerretsekker, og en etter en ble de sluppet ut på gulvet og løftet opp i burene. Ørmen forteller om en viss dramatikk da en av slangene klarte å rømme under operasjonen. Rømlingen var et albinoeksemplar av den vestlige diamantklapperslangen, kjent fra tallrike westernfilmer.

- Sikkerheten er ellers godt ivaretatt, forsikrer Ørmen, og opplyser at veggene mellom slangene og publikum er av dobbeltlaminert glass. Nøkkelen til slangekassene befinner seg ikke engang på museet. Men når slangene skal mates, må dørene åpnes. Hver torsdag mellom kl. 18 og kl. 20 kan du, om du er spesielt interessert og villig til å betale litt ekstra, se slangene bli matet. Kanskje opplever du da at en livsfarlig og lynrask slange smetter ut av kassen sin, men Ørmen tror ikke sannsynligheten for dette er særlig stor.

Levende kyllinger

Som barn konstaterte vi med skrekk at slangene i dyreparken i Ålborg ble matet med levende kyllinger.

-Blir slangene på Tøyen matet med levende kyllinger? spør vi.

Men, nei. - At slangene må mates med levende føde, er en myte, sier Ørmen. Disse slangene mates med frosne mus som varmes opp til musekroppstemperatur før servering. Musene er avlivet med gass for at de skal framstå for slangene uten blodflekker eller andre ytre skader av noe slag, for slanger spiser kun fersk og ubedervet vare.

Ørmen vet det meste som er verdt å vite om slanger og kan fortelle at alle slanger er spiselige. Klapperslanger skal visstnok minne om kylling i kjøttet. Slangene på utstillingen er imidlertid sortert ikke etter smak, men etter art og familie. Her er kvelerslanger, snoker, og giftsnoker. Her kan vi også beundre hoggormer, klapperslanger og lanseslanger. De tre sistnevnte er viper eller viperidae som familien kalles på latin.

Slangen i paradiset

Blant vipene i utstillingen finner vi blant annet en gabon-viper med gifttenner som er hele fem cm lange og en puffadder, en art som ifølge Ørmen tar livet av 3000 mennesker i året. Vi hilser også på en levant-viper, en giftslange som forekommer hyppig i Midt-Østen og er en god kandidat til slangen i paradiset. Ørmen forteller at vår egen hoggorm også er en viper og faktisk giftigere enn mange av slangene på utstillingen. Men når den biter i selvforsvar, bruker den tørrbitt, hvilket vil si at den bare bruker en liten del av giften sin. - Blir du bitt, bør du likevel pelle deg til legen, råder Ørmen.

Han understreker at de fleste slanger er helt ufarlige om de får være i fred. Klapperslangene beskriver han som langsomme musejegere. Det finnes imidlertid langt skumlere slanger. På Tøyen kan du blant annet beundre en monokkelkobra, kjent for å være både lynrask og aggressiv.

Den aller mest giftige av slangene på utstillingen er likevel dødsormen. Dødsormen likner vår hoggorm av utseende og tilhører i likhet med monokkelkobraen giftsnokene. - Dødsormen er ikke egentlig blant de mest giftige slangene, men den er likevel en av de farligste fordi den bruker så mye av giften sin når den biter, forklarer Ørmen. Han forteller at når det gjelder de livstruende slangene, så finnes det motgift stort sett bare mot klapperslangene. Årsaken er trolig at disse forekommer i USA hvor man har hatt ressurser til å utvikle motgift.

Melkesnok eller korallslange?

Melkesnoken og kongesnoken er i hvert fall aldeles ufarlige. Når det gjelder melkesnoken bør du likevel ikke føle deg for trygg, for den hermer etter den livsfarlige korallslangen i fargene. Kongesnoken er visstnok et ganske vanlig kjæledyr i USA. - I Norge er det med unntak av skilpadder forbudt å holde krypdyr som kjæledyr, men her kommer det sannsynligvis en lemping av loven i den nærmeste fremtid, tror Ørmen, som mener slanger på mange måter er ideelle som kjæledyr. - For mange slanger er det en naturlig livsstil å ligge helt stille. De er dessuten for dumme til å kjede seg og lider i motsetning til mange andre dyr ikke under en tilværelse i bur, argumenterer han.

- Hender det ofte at mennesker blir spist av kvelerslanger? spør vi til slutt.

- Det finnes få dokumenterte tilfeller, sier Ørmen, men han forteller samtidig at han har sett et fotografi av en oppsprettet kvelerslange med en hel mann i magen. Det finnes ellers bare to slangetyper i verden som er i stand til å sluke en voksen person, nettpytonslangen i Sørøst-Asia og anakondaen i Sør-Amerika. - Anakondaen er så sterk at den til og med kan drepe en krokodille, sier Ørmen. Byttet drepes raskt og effektivt ved at slangen klemmer til så hardt at innvollene går i stykker. På Tøyen finner du verken anakondaer eller nettpytonslanger, men en ekte kongeboa og to vakre pytonslanger.

Slangeutstillingen tilhører Akvariet i Bergen. Den vil befinne seg i Zoologisk museum på Tøyen fram til 22. juli. Åpningstider: tirsdag, torsdag og fredag 11-17, onsdag 11-20 og lørdag og søndag 12-17, mandag stengt. Priser: voksne kr. 50, familier (to voksne, to barn) kr. 100 og barn/honnør/studenter kr. 25.

Emneord: Museene, Tøyen, Zoologi Av Grethe Tidemann
Publisert 29. mai 2001 11:39 - Sist endret 10. des. 2008 14:58
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere