Debatt: Nye åpningstider ved det nye Universitetsbiblioteket

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1999


Debatt

Nye åpningstider ved det nye Universitetsbiblioteket

Som de fleste andre forskere ved Universitetet i Oslo har jeg gledet meg til åpningen av det nye UB. Det har vært et underlig halvår uten fungerende bibliotek; man skulle nå tro at man fikk sjansen til ta igjen arbeidet man i flere måneder har vært tvunget til å forsømme. Det var derfor med vantro jeg mottok nyheten om at det nye biblioteket ikke skulle åpnes før klokken ti om formiddagen. Jeg er fortsatt forbannet. Som mange -- jeg tør påstå de fleste -- forskere på Blindern er jeg på jobb lenge før ni. Jeg leverer sønnen min tidlig i barnehagen for å få inn en anstendig arbeidsdag før hentetid. Å åpne biblioteket klokken ti, innebærer en alvorlig forringelse av min daglige forskningssituasjon, og jeg opplever det som et hån mot de mange som har travle morgener for å kunne nytte seg av fastlagt arbeidstid.

At biblioteket stenger så tidlig som klokken åtte om kvelden, gjør heller ikke ære på Universitetet i Oslo: I England og USA er det slett ikke uvanlig å holde åpent til midnatt. At vårt bibliotek stenger tidligere på fredager (kl. 18) og klokken 14 på lørdager gjenspeiler for øvrig en ganske skammelig aristokratisk oppfatning av helgen.

Jeg tør påstå at det er få som forstår alt dette bedre enn bibliotekarene, som jeg her vil berømme for innsatsen de daglig gjør under vanskelige omstendigheter. Det er selvsagt ikke bibliotekarene som har bestemt åpningstidene, like lite som de bestemmer en god del annet. Som alle vet, er de kronisk underbemannet, dermed skulle de nye åpningstidene egentlig ikke ha kommet som en så stor overraskelse. Radikal underbemanning er som kjent grunnen til at UB brukte et halvt år på flyttingen mens British Library brukte en uke. Men nok får sannelig være nok: Universitetsledelsen må en gang for alle forstå at underbemanning av biblioteket får svært alvorlige og beklagelige konsekvenser for forskningen ved universitetet.

Man skal ikke måtte glede seg til forskningsopphold i utlandet av så enkle grunner som at bibliotekene har åpent i arbeidstiden -- og betydelig utover.

Juan Christian Pellicer, stipendiat ved Institutt for britiske og amerikanske studier


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1999

Publisert 20. sep. 1999 15:50 - Sist endra 1. sep. 2014 13:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere