Dårlige søkemotorer

Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1999


Nytt fra verdensveven

En ny undersøkelse av søkemotorene, publisert i sommer, viser at de langt fra har så stor treffsikkerhet som mange tror, og som de selv gir inntrykk av. Forskerne Steve Lawrence og C. Lee Giles ved elektronikkgigantens NECs forskningssenter i Princeton, New Jersey, har funnet ut at ingen søkemotorer indekserer mer enn 16 % av offentlig tilgjengelige vevsider. I tillegg viser det seg at de har tendens til særlig å indeksere nettsteder med mange referanser (stort antall pekere rettet mot seg), og at kommersielle nettsteder dermed blir favorisert framfor undervisningsrelaterte vevsider.

Forskningsrapporten viser en klar trend: søkemotorene fungerer dårligere enn før og klarer ikke å holde tritt med den enorme veksten i publiserte dokumenter (http://www.wwwmetrics.com/, les også hva digi.no og Aftenposten skriver: http://w3.digi.no/digi98.nsf/web/dd79350933er1840238040, http://www.aftenposten.no/nyheter/nett/d89334.htm). Den søketjenesten som gjorde det best i undersøkelsen er Northern Lights (http://northernlight.com/). Den nye norske søkemotoren fra Fast er ikke testet (http://www.alltheweb.com).

Hvis du ønsker å øke antall dokumenter du søker i, er det mulig å benytte såkalte "metasøketjenester". Disse lar deg søke ved hjelp av flere søkemotorer. Noen eksempler på det er Metacrawler (http://www.go2net.com/search.html) og Askjeeves (http://www.askjeeves.com/). Da gjenstår det bare å fyre opp nettleseren og søke.

Av webredaktør John Baarli john.baarli@admin.uio.no


Forrige Innhold Neste Uniforum nr. 13 1999

Publisert 20. sep. 1999 15:50 - Sist endra 1. sep. 2014 13:56
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikkje UiO- eller Feide-brukar?
Opprett ein WebID-brukar for å kommentere